Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Και εγένετο εκδήλωση! 3η Σεπτέμβρη στην Νίκαια. Μια ιστορία πολλαπλής καπηλείας


Και εγένετο εκδήλωση!
3η Σεπτέμβρη στην Νίκαια. Μια ιστορία πολλαπλής καπηλείας

                                                                                                                                                                            
Η φιλοδοξία για την πραγματοποίηση μιας φιέστας στην καρδιά του ΠΑΣΟΚ, την Β΄ Πειραιά, τελικά κατέληξε σε μια κοινότυπη, απογοητευτική –τουλάχιστον από πλευρά προσέλευσης-, εκδήλωση συνοικίας. Μια παρωδία.
Δεν γνωρίζω αν υπήρχε προηγούμενη εκτίμηση των υπευθύνων ή απλώς, ο Πρόεδρος του Σύριζα παρεσύρθη και θέλησε να ικανοποιήσει την ιδιοτελή στόχευση (και την φιλοδοξία) των νεόκοπων συν-αγωνιστών του ή συντάσσεται με την εκτίμησή τους ότι η Β΄ Πειραιά εφ’ όσον αποτελούσε για ΠΑΣΟΚ μία βάση ασφαλείας, σήμερα και με δεδομένη την πολιτική πραγματικότητα, θα μπορεί αυτή να μετατραπεί εν δυνάμει σε κάτι ανάλογο για το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αν η δεύτερη ερμηνεία είναι εκείνη που οδήγησε στην αποδοχή της διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης, τότε θα πρέπει να μου επιτραπεί να θεωρήσω ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία του κόμματός του και ταυτοχρόνως, έχει υπερεκτιμήσει την εμβέλεια που μπορεί να έχουν κάποιοι, επώνυμοι ή λιγότερο επώνυμοι, που σήμερα ανένηψαν· υπέγραψαν δημόσια δήλωση αριστεροσύνης και ανεκάλυψαν το «Φως το Αληθινόν» στις τάξεις του Σύριζα.
Και είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ποια ακριβώς θα ήταν η αντιμετώπιση κομματικής βάσης του Σύριζα. Η περιοχή, είναι από εκείνες που συγκεντρώνουν την πιο «σκληρή» βάση των κομμάτων. Σαφώς υπάρχει στην πλειοψηφία αριστερός προσανατολισμός, αλλά, πρέπει να συγκρατείται ότι μέχρι πρότινος (από την αρχική φάση της κρίσης και την καταφυγή στον μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ), οι εν λόγω «φωτισθέντες», αποτελούσαν εξαπτέρυγα και ένθερμους θιασώτες της τότε ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, την οποία και υμνούσαν με διθυράμβους. Ίσως, επειδή τότε υπελόγιζαν σε διαφορετική προσωπική εξέλιξη εντός των κόλπων του Κινήματος…
Οι τοπικές αντιπαραθέσεις, οξύνονται και λόγω των εντόνων συγκρούσεων μεταξύ των Δημοτικών παρατάξεων, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει εύκολα, πραγματικές συγκλίσεις ή όχι υπο αυτές τις συνθήκες. Για παράδειγμα, πώς θα πεισθεί κάποια τοπική οργάνωση του Σύριζα στην Β΄Πειραιά να στηρίξει την εκδήλωση στην Νίκαια, με εκείνους που λίγο καιρό πριν ήταν δίπλα και αντιπαρατίθεντο ή έχουν συγγενική σχέση με πολιτικούς παράγοντες που είχαν ταχθεί υπέρ της πλευράς πρώην υπουργών και πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με τους οποίους σημαντικά στελέχη  της περιοχής (από τον Σύριζα), είναι ακόμη και σε δικαστική διαμάχη. 
Εύλογη επομένως, η αντίδραση μέλους της Ν.Ε. Πειραιά του Σύριζα, ο οποίος λίγες ημέρες ή ώρες πριν, δημοσίευσε επιστολή και βάζει τα πράγματα στην θέση τους, απαξιώνοντας τόσο την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη: «[…]Ο καθεστωτισμός όσο και να διεκδικεί μείζονα ιστορικό ρόλο στο Σεπτέμβρη του 1974 δεν μπόρεσε να τον βάλει δίπλα στο Πολυτεχνείο, στο ΕΑΜ, στην ΕΠΟΝ,  το 114 ούτε καν κοντά στον αγώνα για το άρθρο 16, αυτό μας έλλειπε θα πείτε, γνωστά πράγματα. […]», όσο και για τους νεόκοπους «αριστερούς» εγγυητές γράφει ο συντάκτης του κειμένου: «[…] Το θέμα δεν είναι τόσο αν σήμερα ορισμένοι ερίζουν περί όνου σκιάς και κοπιάζουν αφελώς να προσελκύσουν τα βλέμματα πάνω τους. Το θέμα είναι ότι σε αυτούς δεν έχει απομείνει ίχνος πολιτικής ή άλλης εγκυρότητας απ’ όπου θα αντλήσουν κάποιο έστω δικαίωμα να μας μιλήσουν σαν γνωρίζοντες. […]» ή παρακάτω:  «[…]Η προσπάθεια να συγκινήσουν και να συσπειρώσουν τον ” περήφανο λαό ” ψάχνοντας τη χαμένη παρθενιά τους στα ένδοξα χρόνια του πατερούλη Αντρέα, το λαό που εν πολλοίς μετάνιωσε πικρά για το πολιτικό του παρελθόν, δικαιολογεί την οξύτητα των λόγων για το κοπυράιτ κάποιων σκονισμένων συνθημάτων και μουχλιασμένων επετείων. Και οι ισχυρές δόσεις του αναδομημένου αντικομμουνισμού σήμερα ταιριάζουν γάντι με την τρέχουσα διάλεκτο άσκησης της πολιτικής  από το τουρκομπαρόκ ΠΑΣΟΚ […]» και το καλύτερο για το τέλος : «[…]Αυτά για να μη μας νομίζουν όλους ηλίθιους και λωτοφάγους.».
           Πιθανότατα, ο συντάκτης του προεκτεθέντος κειμένου, εκφράζει τα συναισθήματα σημαντικής μερίδας μελών και φίλων του Σύριζα, οι οποίοι διαισθάνονται κινδύνους είτε για την ιδεολογική καθαρότητα του χώρου τους είτε άλλους, από τον εισοδισμό, των νεοφερμένων. Προφανώς πολλοί είπαν : «ε, όχι και να κάνουμε ντόρο σε εκδήλωση με αυτούς ομιλητές».
Με αυτό το κλίμα, ήταν απολύτως αναμενόμενη η υπονόμευση και προβλέψιμη η προοπτική του ναυαγίου για την επιχειρούμενη προσπάθεια καπηλείας από την πλευρά του κόμματος του κου Τσίπρα της επετείου Ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. Τελικά θα πρέπει να είναι πολύ ικανοποιημένος γιατί υπήρχε –σε μία κεντρική και με ιδιαίτερο βάρος εκδήλωση, γεγονός που αποδεικνύεται από την εντατικότατη κινητοποίηση και τον επί 10μερο, βομβαρδισμό του Αθηναϊκού κέντρου και της περιοχής του Πειραιά με προπαγανδιστικές αφίσες-, έστω και ένα ακροατήριο 300-350 ατόμων.
Από την άλλη πλευρά, είναι περισσότερο από προφανής η αντίδραση των υπό προβληματισμό μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ σχετικά με αυτή την προσπάθεια. Η Β΄ Πειραιά, είναι μια ιδιαίτερη και ευαίσθητη περιοχή. Έχει κώδικες εντιμότητας και δεν επιτρέπει σε κάθε νεόκοπο να καπηλεύεται το ιστορικό όνομα που διαθέτει, Αν δεν υπάρχει το απαιτούμενο ήθος και συνέπεια. Είναι μια περιοχή που σέβεται και τιμά τις ιστορικές παρουσίες, ανταποδίδει την αγάπη προς τους πολίτες και επιβραβεύει το πραγματικό ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με τα κοινά, αλλά και την σεμνότητα.
Αισθάνεται υπερήφανη για τα παιδιά της που πάνε μπροστά και την εκπροσωπούν άξια, όμως, θυμώνει και απορρίπτει όσους πολιτικούς λιμοκοντόρους θεωρούν ότι έχουν την δύναμη να εκμεταλλευθούν το όνομά τους και την εντιμότητα των πολιτών για να «κάτσουν στον σβέρκο» τους. Θα έπρεπε αυτά τα ετερόφωτα, ανιστόρητα και ουσιαστικά ξένα προς την περιοχή πρόσωπα, με μηδενική πολιτική παρουσία και δράση στις γειτονιές του Πειραιά, να γνωρίζουν ότι δεν αρκεί το όνομα και ο αριστερός λαϊκισμός προκειμένου να συσπειρώσουν και να τους σεβαστεί ο πολίτης –αυτό, έτσι κι αλλιώς ισχύει γενικά, ιδιαίτερα όμως στην περιοχή του Πειραιά. Θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι ακόμη και αυτή η μεγάλη Μελίνα δεν εξελέγη στην αρχή βουλευτής, αλλά, η συνέπεια που διέθετε και η αλήθεια της, την ανέδειξαν σε ίνδαλμα των Πειραιωτών. Φυσικά δεν υπάρχει καμία σύγκριση προσωπικοτήτων, θα ήταν ιεροσυλία.
Ελπίζω να αντελήφθη ο Πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι απλώς, η περισυλλογή ονομάτων και "wannabe" παραγόντων και σχημάτων κάστας που εξαντλεί την δράση της σε διαδικτυακούς ιστοτόπους, δεν αρκεί.
  Θα αναρωτηθεί κάποιος, γιατί ασχολούμαι και γιατί καταναλώνω χρόνο για ένα κείμενο όπως αυτό. Πρώτον γιατί δικαιούμαι να θυμώνω με όλους τους αβασάνιστους τύπους που με πρόσχημα των «αριστερών» φρονημάτων, εγκαταλείπουν τον πολιτικό χώρο που, υποτίθεται, εντάχθηκαν για λόγους ιδεολογίας και πολιτικής επιλογής. Θα μπορούσα να κατανοήσω και ακόμη να αποδεχθώ, την αλλαγή απόψεων και θέσεων –άλλωστε μόνον, τα πτώματα είναι αμετακίνητα στις θέσεις τους-, αν αυτή η αλλαγή ήταν προϊόν πραγματικής και ανιδιοτελούς πολιτικής επιλογής. Αν η νέα, αριστερή τοποθέτησή τους διέθετε ως υπόστρωμα και την προαπαιτούμενη ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΗΘΙΚΗ!
            Όμως, δεν αντιλαμβάνομαι καθόλου και δεν αποδέχομαι επ’ ουδενί, την μετακίνηση από έναν πολιτικό χώρο σε έναν άλλον, μόνο και μόνο για λόγους προσωπικής πολιτικής ιδιοτέλειας και επιβίωσης ή αδυναμίας εξυπηρέτησης στόχων σε ένα χώρο. Επίσης, με ενοχλεί η ανεντιμότητα και η κουτοπονηριά με την οποία προσπαθούν κάποιοι να καπηλευθούν σύμβολα και ιστορικές προσωπικότητες. Τι άλλο, επιχειρεί αυτή η αυτοαποκαλούμενη ομάδα «νέος (;) Αγωνιστής». Δεν αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια οικειοποίησης του λογότυπου της ιστορικής εφημερίδας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ; Και σε ποιους αγώνες αναφέρονται; Η ειρωνεία είναι ότι ίσως, κάποια από αυτά τα παιδιά, αν ήθελαν θα μπορούσαν πολλά να προσφέρουν . . .
            Σεμνά λοιπόν ...
   ====================================================================

Υ.Γ. Για κάθε φίλο με προθέσεις αμφισβήτησης παραθέτω και σχετικά κείμενα:
http://news247.gr/eidiseis/politiki/o_syriza_pairnei_apostaseis_apo_thn_ekdhlwsh_sth_nikaia.1914664.html

http://www.newsbomb.gr/politikh/story/231198/mnimes-pasok-apo-syriza-sti-nikaia

http://news247.gr/eidiseis/politiki/o_syriza_pairnei_apostaseis_apo_thn_ekdhlwsh_sth_nikaia.1914664.html

http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis-Ellada/23/115119/apostaseis-apo-tin-ekdilosi-sti-nikaia-epicheirei-na-lavei-o-syriza

http://press-gr.blogspot.gr/2012/09/blog-post_4042.html
Τελικά, κάποιοι στην Κουμονδούρου προσπάθησαν να μαζέψουν την αστοχία, πλην ομως ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: