Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Ντοκουμέντα φρίκης από τις σφαγές αμάχων από τους Τούρκους στο Αφρίν, Ελεύθερος Τύπος, Σάββατο 3, Φεβρουαρίου 2018

Μόνο σοκ και αποτροπιασμό μπορούν να προκαλέσουν τα ντοκουμέντα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ET Magazine στο EleftherosTypos.gr, για την τουρκική επίθεση-γενοκτονία στο Αφρίν.

 Συνταρακτικά ντοκουμέντα αποδεικνύουν τρία πράγματα. Αφενός πως ο Ερντογάν παρά τις σφαγές αμάχων ταπεινώνεται από τους Κούρδους πολεμιστές, πως τα όσα διαδραματίζονται τα ανέχεται η Ρωσία και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση σφυρίζει αδιάφορα.
 Προ δύο, περίπου εβδομάδων -για την ακρίβεια διανύουμε την 14η ημέρα της επίθεσης-, οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, επιχειρούν στην περιοχή του, υπό Κουρδικό έλεγχο, καντονίου Αφρίν στην βόρεια Συρία και έχουν εξαπολύσει λυσσώδη επίθεση εναντίον των Κουρδικών δυνάμεων της περιοχής.


 
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της τουρκικής προπαγάνδας να πείσει την κοινή γνώμη -τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας, όσο και την διεθνή-, ότι ο τουρκικός στρατός προελαύνει στο συριακό έδαφος, σχεδόν, ανεμπόδιστος, φαίνεται ότι η πραγματικότητα διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς και ταπεινώνει την πολεμική μηχανή της Αγκύρας.
Οι κομπασμοί του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, μένουν να πλανώνται αίολοι στον αέρα της τουρκοσυριακής μεθορίου καθώς οι Κούρδοι του Αφρίν δεν αποδείχθηκαν, τελικά, εύκολη λεία για τον τραυματισμένο επιχειρησιακά, τουρκικό στρατό.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της τουρκικής προπαγάνδας να πείσει την κοινή γνώμη -τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας, όσο και την διεθνή-, ότι ο τουρκικός στρατός προελαύνει στο συριακό έδαφος, σχεδόν, ανεμπόδιστος, φαίνεται ότι η πραγματικότητα διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς και ταπεινώνει την πολεμική μηχανή της Αγκύρας.
Οι κομπασμοί του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, μένουν να πλανώνται αίολοι στον αέρα της τουρκοσυριακής μεθορίου καθώς οι Κούρδοι του Αφρίν δεν αποδείχθηκαν, τελικά, εύκολη λεία για τον τραυματισμένο επιχειρησιακά, τουρκικό στρατό.
Θυμίζουμε άλλωστε πως τα ικανά στελέχη του είτε έχουν τεθεί στο «ψυγείο» είτε έχουν συλληφθεί είτε έχουν υποστεί καθοριστικής σημασίας μείωση του ηθικού τους –και συνεπώς και της επιχειρησιακής τους ικανότητας και διαθέσεως- εξ αιτίας της εκδικητικής μανίας του Τούρκου προέδρου, μετά την απόπειρα πραξικοπηματικής ανατροπής του.
Την υπόθεση ότι στο επιχειρησιακό επίπεδο οι τουρκικές δυνάμεις τα έχουν βρει «σκούρα», ενισχύουν οι ανηλεείς αεροπορικοί βομβαρδισμοί και επιθέσεις τις οποίες εξαπολύει συνεχώς η τουρκική πολεμική αεροπορία κατά τις οποίες πλήττει αδιακρίτως πολιτικούς στόχους.
Μέσα σε αυτούς είναι νοσοκομεία, σχολεία, αρχαιολογικοί χώροι –πολλά μνημεία έχουν υποστεί αντίστοιχες καταστροφές με εκείνες τις οποίες προξενούσαν οι συμμορίτες του ISIS-. Παράλληλα έχουμε σωρεία δολοφονιών αμάχων, πράξεις που υποδηλούν προφανή αδυναμία στο πεδίο της μάχης. «Στο Αφρίν δημιουργείται μία σύγχρονη Guernica», δηλώνοΠαρ’ όλη την δυσκολία την οποία γεννά το δυσανάλογο της δύναμης –μην λησμονείται ότι η Τουρκία διαθέτει τον 2ο στρατό του ΝΑΤΟ και 4ο Παγκοσμίως, ενώ ο εξοπλισμός του είναι υψηλού επιπέδου-, οι Κουρδικές δυνάμεις της περιοχής, οι οποίες διαθέτουν επαρκή πολεμική εμπειρία και μάλιστα πρόσφατη από τις συγκρούσεις και την επικράτησή τους στις μάχες εναντίον των τρομοκρατών του ISIS, μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό τους ανασυντάχθηκαν και προετοιμάζουν αντεπίθεση. 



Γιατί, όμως, η ηγεσία της Αγκύρας επέλεξε το Αφρίν για να εκδηλώσει την επίθεσή; Γιατί το Αφρίν είναι πρότυπο για ολόκληρη την Κουρδική κοινότητα.
Στο δίλημα, το οποίο τίθεται συνήθως στους λαούς της ευρύτερης Μεσανατολικής περιοχής και το οποίο συνίσταται στην επιλογή είτε ενός στρατιωτικού καθεστώτος είτε στην θεοκρατική διακυβέρνηση, οι Κούρδοι απήντησαν με την δημιουργία ενός καντονίου-προτύπου δημοκρατικής διακυβέρνησης.
Με σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, συντεταγμένες ένοπλες δυνάμεις οι οποίες απέκρουσαν και νίκησαν κατά κράτος τους δολοφόνους του ISIS σε όλα τα μέτωπα και δημιούργησαν όρους για μία βιώσιμη και αναπτυσσόμενη οικονομία.
Πολλές επιχειρήσεις είχαν μεταφέρει την έδρα και τις δραστηριότητές τους στο οροπέδιο του Αφρίν, όπου επιπροσθέτως υπάρχει και η μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου (το οποίο έχει υψηλή αξία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής). Έτσι, έγινε δυνατόν στον συνολικό πληθυσμό των 500.000 κατοίκων της πόλης και των 360 χωρίων του οροπεδίου, να προστεθούν ακόμη 500.000 πρόσφυγες και να μην δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα για τον πληθυσμό, ενώ μετά την ήττα του ISIS, η περιοχή είχε όλες τις προϋποθέσεις για αλματώδη προοδευτική ανάπτυξη.
Η επέμβαση του τουρκικού στρατού, αυτή την στιγμή, εκτός από τα εκατοντάδες θύματα που δημιουργεί στον άμαχο πληθυσμό, έχει ως συνέπεια την διάλυση της παραγωγικής μηχανής και φυσικά, αποσκοπεί στην de facto κατάληψη συριακών εδαφών, με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας –κατά τα πρότυπα της Κύπρου.
Ακόμη, πρέπει να σημειωθεί ότι με την έναρξη των τουρκικών επιχειρήσεων οι Κούρδοι, αντιμετωπίζουν δύο πολεμικά μέτωπα και ευκαιρίας δοθείσης το ISIS ανεκατέλαβε 50 χωριά στην περιοχή του Ιντλίπ. Εύλογο το ερώτημα μήπως ο Ερντογάν παίρνει εκδίκηση για τις ήττες των… πρώην συμμάχων του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες στάθμευαν στην περιοχή απεχώρησαν αμέσως μόλις ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στέλνοντας ουσιαστικά ένα μήνυμα στους Κούρδους: ή θα παραδώσετε τις ελεύθερες περιοχές στην Δαμασκό και το καθεστώς Άσαντ ή θα σας φάει ο (γκρίζος) τουρκικός λύκος.
Δέον να συγκρατείται ότι οι Κούρδοι της περιοχής, καθ’ όλη την συριακή κρίση, είχαν κρατήσει ίσες αποστάσεις τόσο από το καθεστώς της Δαμασκού όσο και από την ένοπλη… Δημοκρατική Αντιπολίτευση και είχαν συνάψει στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ, μόνον, για τα όσα συναφή με την καταπολέμηση του ISIS.
Η φιλελεύθερη και δημοκρατική Δύση, η οποία έχει παράδοση και ως αξιακή συστατική θέση την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία των αδυνάτων, έχει στο Αφρίν πεδίο δόξης λαμπρό. Είναι καιρός να παρέμβει λυσιτελώς, προκειμένου να σταματήσουν οι θηριωδίες τις οποίες προκαλεί η εμπόλεμη κατάσταση και να σταματήσει την Τουρκική μισαλοδοξία. Υπάρχουν απτά δείγματα των συνεπειών, από τις πράξεις ενός ανεξέλεγκτου Ερντογάν.


Ακόμη η Ρωσία, σημαντικός στρατηγικός παράγοντας στην περιοχή, αυτή, οφείλει να υπερβεί τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες που υπαγορεύουν τα πρόσκαιρα γεωπολιτικά της συμφέροντα, να αναθεωρήσει την στάση της και να συμβάλει, ουσιαστικά, στον τερματισμό της Τουρκικής εισβολής.

Τούτο διότι, η παγκόσμια κοινή γνώμη, όταν καταλαγιάσει η σκόνη από τις ερπύστριες των αρμάτων μάχης και οι καπνοί των πυροβόλων και των καιομένων οικιών, δεν θα λησμονήσει εκείνους οι οποίοι μπορούσαν αλλά δεν θέλησαν και άφησαν βορά στα πυροβόλα παιδιά και ηλικιωμένους αμάχους…
Τέλος οι κουρδικές κοινότητες της Ελλάδας, διοργανώνουν την προσεχή Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου και ώρα 17:00 συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία διαμαρτυρίας προς την Τουρκική Πρεσβεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: