Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Τι κερδίζουν οι Κούρδοι από την μάχη κατά του ISIS - Koolnews/Παρασκευή, 22 Αυγούστου, 2014



Τα πλήγματα της Αμερικανικής αεροπορίας και η παροχή  σύγχρονου οπλισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς τους Πεσμέργκα (Peshmerga) της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβερνήσεως (Kurdistan Regional Government), συνέβαλαν στην κρίσιμη ενίσχυσή τους και ως αποτέλεσμα επήλθε η ανάσχεση της προέλασης των συμμοριτών του ISIS, προς το Arbyl και εν συνεχεία, η ανακατάληψη από τις Κουρδικές δυνάμεις περιοχών γύρω από την Μοσούλη, μεταξύ αυτών και την υψηλής στρατηγικής σημασίας περιοχή του όρους Shangal (σημαντική γιατί παρέχει δυνατότητα ελέγχου εδαφών σε Ιράκ και Συρία), καθώς και το μεγαλύτερο ανατολικό τμήμα του υδροηλεκτρικού φράγματος του Τίγρητος που ευρίσκεται 50 χλμ. βόρεια της πόλης.
Επιπροσθέτως, η παραίτηση του Ιρακινού Πρωθυπουργού Νούρι Αλ-Μάλικι (Nuri Al Maliki) και η εντολή σχηματισμού Κυβερνήσεως στον μετριοπαθή Σιΐτη Χαϊντάρ Αλ-Αμπάντι, επιτρέπει -σύμφωνα με δηλώσεις του ισχυρού πολιτικού παράγοντα της Κουρδικής συνιστώσας στο Ιράκ και μέχρι σήμερα υπουργού εξωτερικών, κου Χοσιάρ Ζεμπάρι-, την επιστροφή των Κούρδων στην Κυβέρνηση του Ιράκ, με προφανή συνέπεια την αποκατάσταση της κυβερνητικής συνοχής και την δυνατότητα απόδοσης αποτελεσματικών απαντήσεων στην επιθετικότητα του ISIS από πλευράς των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ. Ήδη, βοηθούσης και της διεθνούς υποστηρίξεως ο Ιρακινός στρατός ελέγχει και πάλι το κέντρο του Τικρίτ.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι, πρώτη φορά Κουρδικές δυνάμεις μάχονται από κοινού. Πλέον των 2000 μαχητών των “Δυνάμεων Προστασίας του Λαού” (YPJ), δηλαδή των ενόπλων του PKK και ισαρίθμων ομοεθνών τους από τις “Ειδικές Δυνάμεις Προστασίας του Λαού” (YPG) της Συρίας και των τμημάτων του PJAK των Κούρδων στο Ιράν, βρίσκονται στο πλευρό των Πεσμέργκα του Ιρακινού Κουρδιστάν αντιμετωπίζοντας την επίθεση των συμμοριτών του Al-Baghdadi. Επίσης πρέπει να συγκρατηθεί ότι πρώτη φορά, οι ένοπλες δυνάμεις του Αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν γίνονται, επίσημα, αποδέκτης στρατιωτικού εξοπλισμού από την Δύση (η Ρωσική Κυβέρνηση ήδη απέστειλε αριθμό παλαιάς γενιάς μαχητικών αεροσκαφών SU-25). Αυτό συνιστά κατά Κουρδικούς κύκλους μια έμμεση αναγνώριση της Κουρδικής οντότητας της οποίας ο μετασχηματισμός σε Κράτος με την συμπερίληψη και άλλων εδαφών και Κουρδικών πληθυσμών από τις γειτονικές περιοχές, δεν είναι πλέον μακρινή προοπτική -ίσως και πολύ πιο ταχεία εξέλιξη από ότι μπορεί να αναμένει κανείς.
Πράγματι, οι Κούρδοι της Συρίας από τα πρώτα στάδια της κρίσεως εκεί, είχαν οριοθετήσει την περιοχή τους, η οποία και είναι κρίσιμης σημασίας για την βιωσιμότητα ενός πιθανού Κουρδικού κράτους στο μέλλον, μιας και θα διασφαλίσει την έξοδο στην Μεσόγειο, ενώ τηρούν στάση φιλικής ουδετερότητας προς τις δυνάμεις του Άσαντ, παρέχοντας άσυλο σε στρατιωτικούς της Συρίας που καταφεύγουν εκεί, μετά από ατυχείς για αυτούς, εξελίξεις σε συγκρούσεις με ένοπλα τμήματα της Συριακής Αντιπολίτευσης· επίσης και η Τεχεράνη, έχει από καιρού παύσει την διενέργεια πολεμικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων του PJAK στα ορεινά ΒΔ της χώρας, ερχόμενη σε σιωπηρή και άτυπη προς ο παρόν συμφωνία για την μη δημιουργία εσωτερικών προβλημάτων στο Ιράν από τις Κουρδικές οργανώσεις
Ακόμη, σημαντικός είναι και ο ρόλος της Τουρκίας, για την οποία αναλυτές στην περιοχή πιθανολογούν βάσιμα, ότι τροφοδοτεί και υποστηρίζει -τουλάχιστον στις αρχικές φάσεις της δράσης του- το ISIS, όχι τόσον για λόγους Σουνιτικής θρησκευτικής αλληλεγγύης, αλλά, διότι, κατά πάσα πιθανότητα η ηγεσία της Αγκύρας έκρινε ότι θα παρενοχλούσε ουσιαστικά τις Σιϊτικές δυνάμεις της Συρίας και του Ιράκ και με τις συνακόλουθες, αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε προσπάθεια εδραιώσεως και ενισχύσεως της Ιρανικής επιρροής στην περιοχή.
Αυτό, ίσως, να ξενίζει ως εκδοχή, αλλά οι εξ επιπολής προβλέψεις ειδημόνων ή οι ευσεβείς επιθυμίες, των πάσης εμβελείας αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες ο Ερντογάν θεωρείτο “ξοφλημένος”, διεψεύσθησαν παταγωδώς καθώς, ο Τούρκος πολιτικός ηγέτης πέτυχε την εκλογή του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της εκ Δυσμών γείτονος. Το επόμενο βήμα θα είναι η ανάρρηση του πραγματικού δημιουργού της νέας Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, του Αχμέτ Νταβούτογλου στην θέση του Πρωθυπουργού.
Πρέπει να επισημανθεί στο σημείο αυτό, το ότι εντύπωση και ερωτηματικά προκαλεί η αξιοσημείωτη ανανέωση των εξοπλισμών του ISIS –στις επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν το τελευταίο διάστημα, χρησιμοποίησαν όπλα και οχήματα σχεδόν καινουργή και όχι μόνον, εκείνα που υφάρπαξαν από τα Ιρακινά στρατόπεδα. Αξιόπιστοι κύκλοι σχολιαστών στην περιοχή, υποστηρίζουν ότι αυτή η δυνατότητα ανανέωσης του εξοπλισμού τους, δεν οφείλεται μόνον στην απόσπαση 10 δισ. Ιρακινών Δηναρίων (ισοδυναμούν με περίπου 10 εκμ. Δολ. ΗΠΑ), τα οποία υπήρχαν στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράκ στην Μοσούλη.
Στο σημείο αυτό, πρέπει να συγκρατηθεί ότι οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι προ της επιθέσεως των ισλαμιστών στην Μοσούλη, ο Σουνίτης Κυβερνήτης της πόλεως, εξέδωσε ημερήσια διαταγή προς τις Ιρακινές ένοπλες δυνάμεις που στρατοπέδευαν στην περιοχή, στην οποία μεταξύ άλλων, προτρέπει στην παράδοση των όπλων και στην αποφυγή συγκρούσεως με «όποια ξένη ισλαμική δύναμη» επέμβει στην περιοχή, αφού και η Βαγδάτη τηρεί –πάντοτε κατά τον πρώην Κυβερνήτη-, εχθρική στάση έναντι του Σουνιτικού πληθυσμού.
Το γεγονός αυτό ενισχύει την προαναφερθείσα υπόθεση ότι η Τουρκική πλευρά, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της με το Ιράν τουλάχιστον αρχικά ενίσχυσε –και ίσως συνεχίζει-, την συμμορία του ISIS. Φυσικά, δεν αποκλείεται η εκδήλωση πράξεων «αλληλεγγύης» στους φανατικούς σουνίτες τρομοκράτες του ISIS και από άλλα σουνιτικά καθεστώτα του Κόλπου, όπως το Qatar και η Σαουδική Αραβία.
Οι αμοιβαδόν εναλλαγές των όλων δεδομένων στην λεκάνη της Ν.Α. Μεσογείου -Ιράκ, Γάζα, Συρία-, προφανώς και δεν είναι ασύνδετες με την κατάσταση που εξελίσσεται λίγο βορειότερα στην Κριμαϊκή Χερσόνησο, κομβικό σημείο για τον έλεγχο της Αζοφικής και την διασφάλιση εξόδου της Ρωσίας στην Μαύρη Θάλασσα· ευνοήτως, πυροδοτούν την εξύφανση ποικίλων σεναρίων περί των εξελίξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: