Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Θέατρο «Αλώνι»: Ένας μοναδικός συνδυασμός ορεινού και παραθαλάσσιου τοπίου, Ελεύθερος Τύπος, 04/06/18


Και ενώ οι περισσότεροι πελαγοδρομούν και εκστασιάζονται από τις βερμπαλιστικές κοινοτοπίες περί ανάπτυξης, οι οποίες εκστομίζονται ένθεν κακείθεν, ευτυχώς, βρίσκονται άνθρωποι που με γνώση και συνέπεια, επί σειρά ετών επιμένουν να δημιουργούν δράσεις με πολυεπίπεδο και αμφίδρομο αποτέλεσμα. Πολυεπίπεδο γιατί αφ’ ενός, συνδυάζουν τα δύο βασικά ελληνικά πλεονεκτήματα: την φυσική ομορφιά και μοναδικότητα της Ελλάδας και τον παγκόσμιας αξίας πολιτισμό της. Αφ’ ετέρου, αυτή η δράση παράγει και οικονομικό αποτέλεσμα για μία σειρά επαγγελματιών της τοπικής κοινωνίας. Αμφίδρομο γιατί, τόσο οι μετέχοντες, όσο και οι τοπικές κοινωνίες κερδίζουν σε γνώση και εμπειρία γιατί η πολιτιστική δραστηριότητα –πέραν της οικονομικού οφέλους-, προστίθεται στην ήδη σημαντική παρακαταθήκη αξιών του Ελληνικού πολιτισμού.
Μία από αυτές τις περιπτώσεις εμπνευσμένων και δημιουργικών ανθρώπων είναι αυτή του ζωγράφου Γιώργου Τριανταφύλλου και της ηθοποιού Τζένης Θλιβέρη, των ανθρώπων οι οποίοι είναι οι ιδρυτές και υπεύθυνοι του θεάτρου «Αλώνι» στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, στο Πήλιο, που αποτελεί έναν μοναδικό συνδυασμό ορεινού και παραθαλάσσιου τοπίου. Το Πήλιο που ο Κένταυρος Χείρων δίδαξε ήρωες όπως ο Αχιλλέας, , ο Ιάσωνας, ο Θησέας και ο Ασκληπιός.
Ο Άγιος Γεώργιος, είναι το ψηλότερο χωριό του Πηλίου, χτισμένο αμφιθεατρικά σε ένα καταπράσινο και γεμάτο ρεματιές τοπίο, σε υψόμετρο, περίπου, 620 μ., απέχει μόλις 18 χλμ. από την πόλη του Βόλου.
Η παράδοση στα καλλιτεχνικά δρώμενα, μεγάλη. Οι μετακινήσεις των νέων Αγιωργητών προς την Αίγυπτο και την Ευρώπη από τα τέλη του 18ου αι. έως και τις αρχές του 20ου αι., γνώρισε μεγάλη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη με αποτέλεσμα να επηρεαστεί από έναν ευρωπαϊκό τρόπο ζωής καθώς οι απόδημοι, οι οποίοι παλιννοστούσαν έφεραν την χοροδιδασκαλία ευρωπαϊκών χορών, ταγκό ,βαλς κ.λπ., συγκροτήθηκαν σχολές μουσικής, πιάνου, τραγουδιού και να αποκτήθηκε μία παράδοση κουλτούρας, αφού τα εντυπωσιακά αρχοντικά διέθεταν οπωσδήποτε από ένα πιάνο. Επίσης, εδώ, από τις αρχές του αιώνα ελάμβαναν χώρα τα γνωστά «θεατρικά μπουλούκια» γύρω από τον πυρήνα του χωριού στην πλατεία του, που αναπτύσσεται ο οικισμός.

Το Θέατρο Αλώνι στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας του Πηλίου ιδρύθηκε το 1995 για να λειτουργήσει αρχικά ως κοινοτικό θέατρο και αργότερα ως δημοτικό θέατρο του δήμου Μηλεών, ενώ από το 2012, συνεχίζει την αξιόλογη πορεία του υπό τη διαχείριση της αστικής μη-κερδοσκοπικής εταιρείας «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΛΩΝΙ».
Η ομάδα εθελοντών η οποία με καθοδήγηση του κ. Γιώργου Τριανταφύλλου συγκρότησε τον μη κερδοσκοπικό αυτόν, φορέα, έθεσε ως στόχους:
  • Την διάδοση της τέχνης πέρα από τα στενά όρια των μεγάλων πόλεων
  • Έμφαση στη σημασία της φύσης στην καθημερινότητα των ανθρώπων
  • Ανάδειξη της ιστορίας και της κουλτούρας του τόπου
  • Προσέλκυση κοινού με πιο περιορισμένες ευκαιρίες επαφής με την τέχνη
  • Συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων σε ένα εθελοντικό εγχείρημα
  • Εκπαίδευση μαθητευόμενων στην τέχνη μέσα από εμπειρία ζωής στη φύση
Στα 21 χρόνια δράσης του, το Θέατρο Αλώνι, υπηρετεί με συνέπεια τους ιδρυτικούς στόχους και φιλοξενεί κάθε Αύγουστο πολυάριθμα θεατρικά και μουσικά δρώμενα υψηλού επίπεδου από καταξιωμένους καλλιτέχνες καθώς και χιλιάδες θεατές από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να έχει χαρακτηριστεί ως «η Μικρή Επίδαυρος του Πηλίου».
Από την ίδρυσή του, το 1995 μέχρι και σήμερα, με ποιοτικές παραστάσεις εκπληρώνει τον εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό του σκοπό. Το πρόγραμμα που κάθε καλοκαίρι επιμελείται ο Γιώργος Τριανταφύλλου, περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις και μουσική από όλα τα είδη της έντεχνης και κλασσικής μουσικής καθώς και προτάσεις τοπικών και διεθνών μουσικών ιδιωμάτων, που μέσα από την τέχνη τους, επιμορφώνουν και ψυχαγωγούν το πιστό πλέον κοινό, το οποίο χρόνο με τον χρόνο, αυξάνεται εντυπωσιακά.

Το «Αλώνι», μέσα από το εθελοντικό του έργο, απέκτησε την απαραίτητη εμπειρία, προκειμένου να υλοποιηθούν συγκεκριμένες δράσεις παιδαγωγικού χαρακτήρα: το Σεμινάριο Αρχαίου Δράματος και το διήμερο φεστιβάλ πιάνου με νέους διεθνώς βραβευμένους ερμηνευτές. Οι δράσεις αυτές, πέραν του ψυχαγωγικού τους περιεχομένου, δίνουν, παραλλήλως, βήμα σε νέους καλλιτέχνες να δοκιμαστούν και να παρουσιάσουν την δουλειά τους στο κοινό του Πηλίου, του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, παρεμβαίνει πολιτισμικά και στοχεύει, τόσο στην πολιτιστική ανάπτυξη όσο και στην διαπαιδαγώγηση και ενεργοποίηση όλων, όσων πιστεύουν στην ψυχαγωγία του ανθρώπου μέσα από τις τέχνες και τον πολιτισμό.
Συγκεκριμένα το φετινό καλοκαίρι, πρόκειται να λειτουργήσει και πάλι το «σχολαρχείο Αρχαίου δράματος» με θέμα με θέμα τον “Οιδίποδα τύραννο» του Σοφοκλή.

Περισσότερα για την δράση αυτή και ο ιστορικό της μας μίλησε ο κ. Τριανταφύλλου:
«με στόχο την εκπαίδευση του νου, της ψυχής και του σώματος και με πλαίσιο την πλούσια φύση του Πηλίου, το Θέατρο Αλώνι ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015, 15νθήμερο Σεμινάριο Αρχαίου Δράματος με εισηγήτρια την – κορυφαία στο είδος – κ. Κονιόρδου με σπουδαστές δραματικών σχολών και ηθοποιούς και είχε θέμα τις Βάκχες του Ευριπίδη. Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κοινού για τον καινούργιο θεσμό του θεάτρου Αλώνι αφού κατάμεστο το όμορφο Θέατρο Αλώνι με το κοινό να γνωρίζει πλέον το ποιοτικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα ,παρακολούθησε την ανοιχτή παρουσίαση της εργασίας των σπουδαστών .Την επόμενη χρονιά τον Ιούλιο 2016 εδραιώθηκε το σεμινάριο ως θεσμός και ακολούθησε το 2ου Σεμινάριο με θέμα την «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» του Ευριπίδη σε διδασκαλία της κ. Κονιόρδου. Τον Ιούλιο του 2017 πραγματοποιήθηκε το 3ο Σεμινάριο με θέμα «Λόγος και σώμα» και «Προσωπείο –μάσκα» με καθηγητές , τον κ. Κ. Σφυρικίδη και την κ. Μ.Φωκά.
Για το φετινό, 4ο Σεμινάριο το Θέατρο Αλώνι διοργανώνει σε συνεργασία με τον έμπειρο σκηνοθέτη και καθηγητή δραματικής τέχνης κ. Θεόδωρο Εσπίριτου, 15νθήμερο Σεμινάριο Αρχαίου Δράματος με θέμα τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή από 12 έως 26 Ιουλίου.
Το σεμινάριο θα συνδυάσει τη χαρά της θεατρικής γνώσης με τη θετική ενέργεια που προσδίδει η Φύση ενοποιώντας τους τρεις κόσμους, δηλαδή τη Νόηση, το Συναίσθημα και το Σώμα.
Στο τέλος όλης της δημιουργικής διαδικασίας θα γίνει παρουσίαση – παράσταση στο Θέατρο Αλώνι στις 26 Ιουλίου, με τη συμβολή του θεατρολόγου Βάλτερ Πούχνερ. Την παράσταση αυτή μπορεί να παρακολουθήσει το κοινό με ελεύθερη είσοδο».

Όσο για την άποψή του, σχετικά με το τι είναι εκείνο που κάνει ξεχωριστό το σεμινάριο αυτό και αποτελεί ένα επιπρόσθετο κίνητρο, προκειμένου να συμμετάσχει κάποιος, ο κ. Τριανταφύλλου είπε:
«Μια σειρά από εκπαιδευτικές δράσεις στο φυσικό τους περιβάλλον είναι αυτό που κάνει το Σεμινάριο αρχαίου δράματος μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία για τους συμμετέχοντες σε αυτό, ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών. Η καθημερινή πεζοπορία προς το ξωκλήσι του Αϊ-Λιά μέσα από τα παραδοσιακά καλντερίμια του χωριού Αγίου Γεωργίου Νηλείας στο Πήλιο, η μέθοδος των καθηγητών με συγκεκριμένη πρακτική έρευνα με εξειδικευμένη σωματική και φωνητική εξάσκηση σε υπαίθριο χώρο και η ανάβαση προς το βουνό με πυκνό δάσος με τις οξιές βοηθούν τους συμμετέχοντες σπουδαστές και ηθοποιούς να προσεγγίσουν και να βιώσουν το ιδιαίτερα απαιτητικό είδος του αρχαίου δράματος με όλες τις αισθήσεις σε πραγματικές συνθήκες εκπαίδευσης».
Στην ερώτηση αν η συγκεκριμένη δράση αφορά μόνον επαγγελματίες ή σπουδαστές του θεάτρου, η απάντηση ήταν ότι το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε αυτούς, αλλά και σε κάθε έναν που πιστεύει στην αξία της Τέχνης και θέλει να γνωρίσει περισσότερα για το Αρχαίο Δράμα.

Κάθε δημιουργική προσπάθεια προσελκύει την προσοχή και κερδίζει την συμπάθεια. Όταν, όμως, η προσπάθεια αυτή συνδυάζει την ανάδειξη των φυσικών καλλονών και τον πολιτισμό της χώρας, τότε μόνο επαινετικά λόγια μπορεί να έχει κάποιος και βεβαίως, οι θεσμοί της Πολιτείας οφείλουν να στηρίζουν και να ενισχύουν τέτοιου είδους προσπάθειες.
Η ανάπτυξη της χώρας απαιτεί σχέδιο. Ένα σχέδιο Ελληνικό, Ανατρεπτικό, και Συνεργατικό. Ένα σχέδιο που θα βασίζεται στην γνώση των πλεονεκτημάτων και των δυνατοτήτων της χώρας. Και βέβαια, δύο από τα πλέον απλά στοιχεία τέτοιου σχεδιασμού, δεν μπορεί να είναι άλλα, από εκείνα της φυσικής καλλονής και του πολιτισμού. Αλλά, απαιτείται και κάτι ακόμη. Κάτι που θα κινητοποιεί τις τοπικές δυνάμεις και δεν θα αρκείται σε αριθμούς και στατιστικά αφίξεων –τα οποία άλλωστε, λόγω της all inclusive πολιτικής των μεγάλων τουριστικών οργανισμών, δεν αποδίδουν και πολλά στις τοπικές οικονομίες-, αλλά θα εισφέρει ουσιαστικά και στην τοπική οικονομία και θα προβάλλει διεθνώς την σύγχρονη Ελλάδα.
Καλός και σώφρων φίλος, μου έλεγε ότι στην Αφρική, ένα όρος, προσελκύει σε ετησία βάση ένα εκατομμύριο. επισκέπτες, μόνο και μόνο για να δουν την φυσική ομορφιά του. Το μοναδικό Πήλιο των Κενταύρων ή ο Όλυμπος η κατοικία των θεών και βέβαια το παγκόσμιας αναγνώρισης Αρχαίο Δράμα; σίγουρα μπορούν να προσελκύσουν πολύ περισσότερους, γεγονός που σίγουρα θα έλυνε το πρόβλημα ανεργίας στις περιοχές αυτές. Αρκεί, να υπάρξει σοβαρός στρατηγικός σχεδιασμός, γνώση και κινητοποίηση των ομάδων ενδιαφερομένων.
Στοιχεία επικοινωνίας για κάθε ενδιαφερόμενο:

Γιώργος Τριανταφύλλου 6973339142 email: theatroaloni95@gmail.com
www.facebook.com/alonitheatro ιστοσελίδα: www.theatroaloni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: