Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Η Κάθαρση ξεκίνησε Τώρα, στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα», Ελεύθερος Τύπος, 29/05/18

Όταν η γραφή είναι απλή, σαφής και ταυτοχρόνως ουσιαστική· η σκηνοθετική αντίληψη ανεπιτήδευτη και κατανοητή τότε, μια ομάδα νέων, εξαιρετικών ηθοποιών, αποδίδει αποτέλεσμα εγγυημένα, πέραν των ορίων, τα οποία χαρακτηρίζουν μία θεατρική παράσταση «καλή». Η παράσταση «Κάθαρση Τώρα!», η οποία –δυστυχώς-, έκλεισε την Κυριακή 27 Μαΐου τον κύκλο της, ήταν από εκείνες που όχι μόνο θα ξαναέβλεπε κανείς με μεγάλη χαρά, αλλά, από εκείνες, τις οποίες λυπάται γιατί δεν μπόρεσε να μοιραστεί την εμπειρία θέασής της με όλους τους φίλους του.

Ο χώρος του θεάτρου «Αγγέλων Βήμα», στην οδό Σατωβριάνδου 36, στο κέντρο των Αθηνών, σε μία από τις πλέον υποβαθμισμένες γειτονιές, είναι μία έκπληξη. Ένα παλιό νεοκλασικό, διαμορφωμένο σε έναν πολυχώρο, αφιερωμένο στην Τέχνη, φιλοξενεί στον τρίτο του όροφο ένα πολύ ζεστό και άρτια οργανωμένο θέατρο. Ένας χώρος φιλικός που επιτρέπει στον θεατή να παρακολουθήσει απρόσκοπτα τα επί σκηνής τεκταινόμενα. Ένας χώρος που το μεράκι των ιδιοκτητών του διαμόρφωσε σε μία ετεροτοπία εξαγνισμού.

Η «Κάθαρση Τώρα!» (πρωτότυπος τίτλος: «The big Purge»), είναι το έργο του Μαλαισιανού δημοσιογράφου και συγγραφέα κ. Kee Thuan Chye. Ένα κείμενο στο οποίο, με όπλο τον καυστικό, απλό και άμεσο λόγο που η καλή σάτιρα διαθέτει, αναδεικνύεται η μέθοδος η εξουσία χειραγωγεί και ελέγχει τους πολίτες απευθυνόμενη στα πλέον ταπεινά τους ένστικτα ή/και καλλιεργώντας τον «φόβο». Τον φόβο για το άγνωστο, την διαφορετικότητα, τον «άλλον». Ένα κείμενο που πραγματικά σε κάνει να τρομάζεις με την αδίστακτη συμπεριφορά εκείνων που κατέχουν την εξουσία και που είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα, προκειμένου να την διατηρήσουν. Αλλά παραλλήλως ανησυχείς και για την ευκολία, με την οποία οι άνθρωποι πείθονται ή αυτοπαγιδεύονται, για διάφορες αιτίες, στην υπηρεσία αυτών των σχεδιασμών.
Η σκηνοθεσία δίχως νεωτεριστικές εξάρσεις, οι οποίες συνήθως καταλήγουν σε αντιαισθητικές, φλύαρες υπερβολές και ακρότητες, επέτυχε να βρει τους καθημερινούς κώδικες και να επικοινωνήσει με το κοινό, καθιστώντας σαφή την ιδέα του συγγραφέα και βέβαια να αξιοποιήσει την εξαιρετική ομάδα ηθοποιών. Ένα ακόμη θετικό σημείο είναι ότι η σκηνοθέτης κ. Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου (η οποία έχει κάνει και την μετάφραση από το πρωτότυπο κείμενο), εμπιστεύτηκε νέους ανθρώπους για την παράστασή της. Και πέτυχε το απόλυτο. Είναι αισιόδοξο να βλέπεις επί σκηνής νέους ανθρώπους να καταθέτουν ό,τι καλύτερο διαθέτουν και να παράγουν ένα αποτέλεσμα καθ’ όλα άρτιο. Ένα αποτέλεσμα που με το πέρασμα των χρόνων γίνεται όλο και πιο δυσεύρετο. Παραστάσεις όπως αυτή, πείθουν ότι μια νέα γενιά καλλιτεχνών –όχι απλά «ηθοποιών»-, είναι πλέον σε θέσεις μάχης και παίρνει την υπόθεση «θέατρο» στα χέρια της. Και αξίζουν αμέριστη υποστήριξη. Δεν υστέρησε κανείς.
Σίγουρα στα χρόνια που έρχονται, θα ακούσουμε τα ονόματα της Άννα Κρίνου, της Σόνιας Καλαϊτζίδου, του Αλέξανδρου Φιλιππόπουλου, του Σάββα Βασιλειάδη, της Αφροδίτης Βραχοπούλου, του Θάνου Κώτση, του Κωνσταντίνου Πολύζου, του Σταύρου Ραγιά και του Βασίλη Χατζηδημητράκη και πολλοί θα γράψουν επαινετικές κριτικές.
Και ξέρετε, το βλέπεις στο βλέμμα αυτών των παιδιών, όταν μετά την παράσταση σε πλησιάζουν δίχως κανένα «ντιβιλίκι», με σεμνότητα και πραγματική αγωνία για τον καλό ή κριτικό λόγο σου. Με συστολή σου λένε «ευχαριστώ» και το εννοούν και λάμπει στα πρόσωπά τους η θέληση να είναι καλύτεροι την επόμενη φορά. Να κερδίσουν με τον πραγματικό κόπο τους το χειροκρότημά σου. Σίγουρα, αυτά τα παιδιά θα υπηρετήσουν με συνέπεια την Τέχνη που επέλεξαν να αφιερωθούν.
Σας ευχαριστώ, όλους. Ή παράστασή σας ήταν ο καλύτερος τρόπος να περάσει το βράδυ της Κυριακής. Το μεταίχμιο μιας δύσκολης εβδομάδας εν όψει της επόμενης που αρχίζει.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση – προσαρμογή Σκηνοθεσία – Εικαστικός χώρος: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Επιμέλεια κίνησης: Νατάσσα Μπρουζιώτη Ενδυματολογική-Μουσική Επιμέλεια: Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας Βοηθός Σκηνοθέτη: Βασίλης Χατζηδημητράκης
Τeaser – Trailer: Θάνος Κώτσης – Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος Σχεδιασμός Αφίσας: Ανδρέας Γεωργιάδης
Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Σάββας Βασιλειάδης, Αφροδίτη Βραχοπούλου, Σόνια Καλαϊτζίδου, Άννα Κρίνου, Θάνος Κώτσης, Κωνσταντίνος Πολύζος, Σταύρος Ράγιας, Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος, Βασίλης Χατζηδημητράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: