Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

«Για ένα εφάπαξ φιλοδώρημα», 16/12/16

Με ένα εφ’ άπαξ φιλοδώρημα των 25 ευρώ ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να ανασχέσει την συνεχή δημοσκοπική διολίσθηση της κυβερνητικής παρατάξεως. Η επιλογή της δίκην διαγγέλματος, ανακοινώσεως παροχής του βοηθήματος προς μερίδα συνταξιούχων –γιατί περί βοηθήματος πρόκειται και σε καμία περίπτωση για 13η σύνταξη-, υποδεικνύει ότι πρωτίστως ενδιαφέρεται για την προσωπική του διάσωση· ενδεχομένως η επίσκεψή του στον Πανάγιο Τάφο βοήθησε στην θεία επιφοίτηση!
Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι έστω και αυτό το ποσό, θα βοηθήσει τους δικαιούχους του στην αντιμετώπιση των αυξημένων εξόδων των εορτών. Όμως, η ενέργεια αυτή από πλευράς του Πρωθυπουργού, δεν μπορεί παρά να πιστωθεί ως ένα ακόμη δείγμα του λαϊκισμού και του τακτισμού, δια των οποίων πολιτεύεται η σημερινή κυβέρνηση. Και να, που μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με τις οποίες, κάποιες χώρες ζητούν την αναστολή εφαρμογής των βραχυπροθέσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, πράγμα που σημαίνει ότι η λαϊκιστική οδός με την οποία πολιτεύεται η κυβέρνηση και ο κος Τσίπρας καταλήγει στην αυτοπαγίδευσή τους. Τούτου λεχθέντος, αφ’ ενός γιατί έχει ήδη υποσχεθεί την απονομή του βοηθήματος εντός του Δεκεμβρίου, ενώ η τελική αποτίμηση του μέτρου –κατά πόσο δηλαδή, επηρεάζει την πορεία του προγράμματος-, από τους εταίρους, σημείο κρίσιμο για την αίσια κατάληξη της αξιολόγησης, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν τα τέλη του ερχομένου Ιανουαρίου.
Επιπροσθέτως, δεν διορθώνει τις υψηλές απώλειες σε βάθος χρόνου. Προσδίδει ψευδαίσθηση εν όψει εορτών και ίσως, μειώνει προσωρινώς, κατά τι την «γκρίνια» των χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά όταν αυτό τελειώσει; Επίσης, προκαλεί την δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας των συνταξιούχων που έχουν δει το ΕΚΑΣ, την επικουρική και την κύρια σύνταξή τους να μειούνται δραστικά από την κυβέρνηση, η οποία εξελέγη με σημαία παροχές και κατάργηση των μνημονίων και η οποία, ακόμη και σήμερα, είτε συνεχίζει συνειδητά να αυτ(εξ)απατά τους πολίτες είτε βλακωδώς θεωρεί ότι πράγματι, «κερδάμε».
Οσονούπω και προτού καταλαγιάσει η σκόνη των θριάμβων περί του χρέους και των «δυναμικών» ανακοινώσεων για παροχές ήρθε ο γνωστός, πρώην asset και νυν αποδιοπομπαίος τράγος, ο Γιά-ν-ης(!) να δυναμιτίσει την ευτυχία των κυβερνητικών. Απεκάλυψε ο … αείμνηστος ότι, οι Ευρωπαίοι, μετά υποδείξεως κύκλων πέραν του Ατλαντικού, απεφάσισαν τον Ιούνιο να τραβήξουν το χαλί στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και να διαμορφώσουν συνθήκες ελεύσεως Τσίπρα στην εξουσία, ως η καλύτερα ενδεικνυομένη επιλογή για την υλοποίηση των στόχων τους.
Στο πάρτι αυτό, κάποιες δυνάμεις συστρατεύθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και αν σήμερα δεν συγκυβερνούν κάποιες από αυτές … Δεν είναι, όμως δύσκολοι οι συνειρμοί, αν τεθούν στην κατάλληλη θέση και αξιολογηθούν όσα επηκολούθησαν, κυρίως στον τομέα της Δικαιοσύνης. Βεβαίως, πρέπει να συγκρατούμε ποιοι είναι εκείνοι που συνέβαλαν στην υλοποίηση του σχεδίου του κ. Σώιμπλε. Όσοι δεν ψήφισαν ΠτΔ, ο κ. Κουβέλης που αρνήθηκε την Προεδρία, Λαζόπουλος-Χαϊκάλης κ.λπ.
Δεν είναι τυχαίο ότι καταργήθηκε ο νόμος που απαγόρευε την ανεξέλεγκτη εξάπλωση στα «φρουτάκια» ή ότι ο νυν Πρόεδρος της ΔΕΗ –πρώην συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ- επέλεξε να μην παραστεί πολιτική αγωγή στην δίκη συνδικαλιστών της εταιρείας για κακουργηματική κατάχρηση -μιλάμε για 32 εκ. ευρώ!- (ναι, καταλάβαμε τώρα, γιατί ο λάβρος, αγωνισταράς πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ πήδηξε ως ποντικός από το κόμμα του στον ΣΥΡΙΖΑ). Ούτε και μπορεί να περάσουν έτσι, χωρίς αξιολόγηση οι δηλώσεις Τόμσεν – Ομπσφελντ για τις επιλογές της κυβέρνησης -αποδοχή του 3,5% πρωτογενών πλεονασμάτων- και πολλά, άλλα ακόμη…

Στο πεδίο της διαχείρισης των εξωτερικών μας υποθέσεων, τα νταούλια κτύπησαν από Λευκωσία μεριά, οριοθετώντας τον Νουρέγιεφ επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και βάζοντας φρένο σε κάθε επίδοξο πατριδοκάπηλο που φιλοδοξεί να κτίσει καριέρα στις πλάτες της Κύπρου. Ελπίδα όλων να μην επαναληφθούν σφάλματα και παραβλέψεις του παρελθόντος, που κατά κανόνα υπαγορεύονται από εμμονές και αδικαιολόγητη αβελτηρία.

Προδήλως, ο Αστήρ της Βηθλεέμ φωτίζει και καθοδηγεί μεν Μάγους όχι, όμως, μαθητευόμενους. Εν αναμονή των εξελίξεων, τελούντες εν εγρηγόρσει …

Δεν υπάρχουν σχόλια: