Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΩΝ-ΑΡΝΗΣΗ ΠΕΝΣ

Newsberg, 21/10/2021

Με μία λιτή επιστολή προς την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. NancyPelosi, ο Αντιπρόεδρος Pence κατέθεσε την άρνησή του για την, εκ μέρους του, ενεργοποίησητης 25ης τροπολογίας του Συντάγματος των Η.Π.Α., βάσει της οποίας θα ήταν εφικτή η άμεση απομάκρυνση του Trumpαπό το Προεδρικό αξίωμα.

Ο κ. Πενς, στην επιστολή του αναφέρει ότι κατά την εκτίμησή του, η ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας δεν είναι προς το συμφέρον του έθνους και συνεπής με το Σύνταγμα. Τέλος, κάλεσε την κ. Pelosi και τα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου να αποτρέψουν ενέργειες οι οποίες θα έχουν ως συνέπεια την διατήρηση του διχαστικού κλίματος και θα αναζωπυρώσουν τα πολιτικά πάθη.

Ο κ. Pence είχε από την προηγουμένη εβδομάδα, δηλώσει σε κύκλους του περιβάλλοντός του ότι δεν προτίθεται να υποστηρίξει το αίτημα της κ. Pelosi. Η δημόσια απόρριψη όμως, καθιστά, σχεδόν βεβαία, την διεξαγωγή ψηφοφορίας στο Κογκρέσο (σήμερα, Τετάρτη), προκειμένου, να απαγγελθούν κατηγορίες στον κ. Trump, ώστε να απομακρυνθεί από τον Λευκό Οίκο πριν την ορκωμοσία του νέου Προέδρου.

Στην ψηφοφορία αυτή η ηγεσία της ομάδας των Ρεπουμπλικάνων, ανακοίνωσε ότι οι αντιπρόσωποι που ανήκουν σε αυτήν (μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας) θα ψηφίσουν «κατά συνείδηση».

Ήδη, η τρίτη στην ιεραρχία του κόμματος, Γερουσιαστής τουWyoming, κ. LizCheney (κόρη του πρώην Αντιπροέδρου των ΗΠΑ DickCheneyκατά την Προεδρική θητεία του G.W.Bush), δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει το κατηγορητήριο γιατί όπως αναφέρει στην δήλωσή της: «"Ποτέ δεν υπήρξε μεγαλύτερη προδοσία από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών προς το αξίωμά του και τον όρκο του προς το Σύνταγμα»(«Therehasneverbeen a greaterbetrayalby a President of the United States of hisoffice and hisoathto the Constitution».

Στην δήλωσή της αυτή, η κ. Cheney, κάνει λόγο για επίθεση κατά της δημοκρατικής διαδικασίας, η οποία είχε ως τίμημα πέντε θανάτους. Κατηγορεί δε, ευθέως τον κ. Trumpλέγοντας ότι «ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσε αυτόν τον όχλο, συγκέντρωσε τον όχλο και άναψε τη φλόγα αυτής της επίθεσης».

Ολόκληρη η δήλωση της κ. Cheneyέχει ως εξής:

"On January 6, 2021, a violent mob attacked the United States Capitol to obstruct the process of our democracy and stop the counting of presidential electoral votes. This insurrection caused injury, death and destruction in the most sacred space in our Republic.

Much more will become clear in coming days and weeks, but what we know now is enough. The President of the United States summoned this mob, assembled the mob, and lit the flame of this attack. Everything that followed was his doing. None of this would have happened without the President. The President could have immediately and forcefully intervened to stop the violence. He did not. There has never been a greater betrayal by a President of the United States of his office and his oath to the Constitution.

I will vote to impeach the President."

Εν τω μεταξύ, με τον Πρόεδρο Trump «εξαφανισμένο», ο Αντιπρόεδρος Pence φαίνεται να έχει αναλάβει υπό την ευθύνη του την διαδικασία για μία ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας. Όπως διαβεβαίωσε του Κυβερνήτες των Πολιτειών κατά την εβδομαδιαία τηλεδιάσκεψη, ο ίδιος και οι συνεργάτες του συνεργάζονται άψογα με το επιτελείο του νεοεκλεγέντος Προέδρου, προκειμένου να διασφαλισθεί η ειρηνική μετάβαση στην νέα Διοίκηση και η συνέχεια του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: