Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

ΡΙΠΕΣ ΑΝΕΜΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - Ποιο είναι το Rafale και γιατί στην Άγκυρα βγάζουν αφρούς;

Newsberg, 24/01/2022

Η έλευση των Rafale έχει προκαλέσει αισθήματα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης στην συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Βέβαια, υπάρχουν πάντοτε εκείνοι, ο οποίοι θα μεμψιμοιρούν, εκείνοι οι οποίοι θα προσπαθούν να χλευάσουν μία σημαντική επιτυχία. Και για να διευκρίνσουμε, η επιτυχία δεν είναι το ότι αγοράσθηκαν τα γαλλικά μαχητικά, αλλά, ότι παρελήφθησαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και μάλιστα με τον πλήρη οπλισμό τους.

Το Rafale, δημιούργημα της Dassault Aviation, προέκυψε από την ανάγκη εκσυγχρονισμού της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας καθώς τα  F-8 Crusader και SEPECAT Jaguar, ήταν πεπαλαιωμένα και υστερούσαν σημαντικά έναντι των Σοβιετικών Mig-23 και των Su-27, τα οποία εξέλισσε η Σοβιετική πολεμική βιομηχανία.

Αρχικά οι Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Γερμανία ανέπτυξαν το πρόγραμμα Future European Fighter Aircraft, το οποίο στη συνέχεια θα εξελισσόταν στο Eurofighter Typhoon. Όμως, η Γαλλική πλευρά στα μέσα της 10ετίας του 1980, αποχώρησε από το πρόγραμμα, εφ’ όσον o σχεδιασμός του Eurofighter, αφορούσε σε ένα μαχητικό αεράμυνας, ενώ η Γαλλία επιλέγοντας να αναπτύξει έναν τύπο αεροσκάφους και όχι δύο καθώς χρειαζόταν ένα αεροσκάφος που να μπορεί να επιχειρεί και από αεροπλανοφόρο.

Η Dassault Aviation ανέλαβε το project αφού το 1985 παρουσίασε το Rafale, το οποίο ουσιαστικά ξεκίνησε την επιχειρησιακή του «καριέρα» το 2004, στο Αφγανιστάν όπου επιχειρούσε αποστολές προστασίας των επίγειων δυνάμεων.

Συνοπτικά, να πούμε ότι πρόκειται για ένα δικινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου. Δηλαδή, έχει την δυνατότητα να εκτελεί, ταυτόχρονα, αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κλπ.

Έχει πτέρυγες τύπου Δέλτα σε συνδυασμό με πτερυγίων ελιγμών (canards), πράγμα που αυξάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ικανότητα ελιγμών καθώς  που του δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης, ενώ, ταυτοχρόνως, σημαντικό πλεονέκτημα  αποτελούν και τα +9g/-3.2g, όρια επιταχύνσεών του. Μπορεί δε να απογειωθεί από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο στα νησιωτικά αεροδρόμια, όπως επίσης και από αεροπλανοφόρο

Το σχήμα και τα υλικά κατασκευής πετυχαίνουν να εμφανίζει πολύ χαμηλό ίχνος στα εχθρικά RADAR, κάτι που επίσης, αποτελεί πλεονέκτημα –αν και δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως stealth. Διαθέτει σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA της εταιρείας Thales, της οποίας δημιουργία είναι επίσης, είναι και το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα.

Παράλληλα μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, το Rafale έχει την ικανότητα να ιχνηλατήσει ένα στόχο και να εξαπολύσει πύραυλο αέρος-αέρος χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψει τη θέση του, χάρη στο σύστημα OSF της Thales. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πλήρως ενσωματωμένο στο αεροσκάφος και λειτουργεί με τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Τέλος, το Rafale κινούν δύο στροβιλοπροωθητήρες SCECMA M88-2 με μετάκαυση και δύναμη ώθησης 150 kN.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι τα Rafale στο Αιγαίο θα βρίσκονται στα χέρια των αξεπέραστων Ελλήνων Ικάρων, οι οποίοι έχουν την εμπειρία, την τόλμη και την ικανότητα να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες που δίνει αυτό το καταπληκτικό εργαλείο. Αν δεν, προστεθούν οι Γαλλικές φρεγάτες –με τις οποίες τα αεροσκάφη αυτά συνεργάζονται απόλυτα- και τα αναμενόμενα F-35 τότε δεν είναι παράδοξο το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει περιέλθει σε εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση, κάτι που είναι προφανές από τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι με φρίκη βλέπουν τα αποτελέσματα και τις πρώτες επιπτώσεις από την ΕλληνοΓαλλική Αμυντική Συμφωνία.

Βεβαίως, η Τουρκία παραμένει, πάντοτε, μία υπολογίσιμη δύναμη και δεν πρέπει κανείς να υπεραπλουστεύει. Πρέπει, όμως, να αναγνωρίσουμε ότι η ταυτόχρονη διπλωματική κινητικότητα της Αθήνας που αποδίδει αποτελέσματα και η τολμηρή απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για αύξηση των αμυντικών δαπανών, ήταν αυτό που χρειαζόταν προκειμένου να μπει ένα όριο στην ασυδοσία του Τούρκου Σουλτάνου, ο οποίος –μαζί με το επιτελείο του και τους στρατιωτικούς της χώρας του-, βλέπει ανίκανος να αντιδράσει –τουλάχιστον προς στιγμή-, την Ελλάδα να εκσυγχρονίζει  το οπλοστάσιό της και να αποκτά σημαντικό πλεονέκτημα ισχύος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: