Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Newsberg, Οκτώβριος, 21, 2021

Αβρότητα, εναγκαλισμοί, συγχαρητήρια για την EFES και φιλικός περίπατος στο κέντρο των Αθηνών η εικόνα που αφήνει η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα.

Παρά τις -αναμενόμενες και κατανοητές, σε κάποιο βαθμό- κορώνες στο twitter για την μειονότητα της Θράκης, στην οποία οι αναφορές του είχαν τον χαρακτηρισμό «τουρκική», το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών δείχνει βελτιούμενο.

Προφανώς, πρόκειται για μία τακτική κίνηση και από τους δύο προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και να γίνουν οι αναγκαίες προετοιμασίες, εν όψει των συνομιλιών των δύο ηγετών (Μητσοτάκη-Έρντογαν) στην προσεχή σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ενδιαφέρον έχει ότι οι δύο Υπουργοί -Δένδιας και Τσαβούσογλου-, κατά τις δηλώσεις τους στην κοινή παρουσία τους στους δημοσιογράφους, επέλεξαν να κάνουν αναφορά στα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος (πανδημία και τουρισμό) και απέφυγαν τις αιχμηρές αναφορές για τα ΕλληνοΤουρκικά.

Είναι γεγονός ότι,για την καταλαγή στο κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο η παρουσία του Προέδρου Baiden στον Λευκό Οίκο.

Μία παράμετρος η οποία πρέπει να αξιολογείται είναι το γεγονός ότι η κατάσταση της Τουρκικής οικονομίας δεν θα άντεχε την δημιουργία προβλημάτων τα οποία θα συνηγορούσαν στην ανάσχεση της τουριστικής κίνησης προς την χώρα. Η οικονομία είναι μία -αν όχι η μόνη-, εκ των βασικών συντελεστών διατηρήσεως του κ. Ερντογάν στην εξουσία. Ενδεχόμενοι κλυδωνισμοί, θα επιβάρυναν έτι περεταίρω την, ήδη, δοκιμαζόμενη οικονομία της Τουρκίας.

Ακόμη, η Ελληνική πλευρά έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα το οποίο της προσδίδει η εξαγγελία του εξοπλιστικού προγράμματος των ενόπλων δυνάμεων -ειδικά του πολεμικού ναυτικού-, για το οποίο οι Αμερικανικές εταιρείες έχουν υψηλό ενδιαφέρον.

Οπωσδήποτε, είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Η εικόνα για την φάση στην οποία εισέρχονται οι Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις πρόκειται να αποκρυσταλλωθεί μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τον Ιούνιο.

Πάντως, προς το παρόν, εκτός από το καλό κλίμα κατά την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελληνική Πρωτεύουσα, συγκρατούνται, επίσης, ο υψηλός αριθμός παραβιάσεων στο Αιγαίο και η σύλληψη του ανιψιού του Φετουλάχ Γκιουλέν από την Τουρκική ΜΙΤ και μάλιστα, σε επιχείρησή της εκτός των Τουρκικών συνόρων…

Δεν υπάρχουν σχόλια: