Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Προσέγγιση Μόσχας-Πεκίνου: διαμορφώνεται μία στρατηγική συμμαχία-απειλή για τα Δυτικά συμφέροντα στην Ευρασία;

Newsberg, 7, Φεβρουαρίου, 2022

Η τέλεση των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στην Κίνα, ήταν πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping (Σι Τζιπίνγκ) να συναντηθεί με ομολόγους του από όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, η συνάντηση με τον Vladimir Putin, συνάντηση η οποία προφανώς, βρισκόταν στην κορυφή της ατζέντας των δύο ηγετών καθώς οι Σινορωσικές σχέσεις και η ανάπτυξή τους είναι η μοναδική οδός για την ανάδειξη των δύο χωρών σε στρατηγικούς παίκτες, που θα απειλήσουν την παγκοσμιότητα της Αμερικανικής κυριαρχίας στην διεθνή σκηνή και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στον ευρύτερο, ζωτικής σημασίας χώρο της Ευρασίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ανήμερα της ενάρξεως των αγώνων, με φόντο, ένα μοτίβο το οποίο συντίθεται αφ’ ενός από το συνεχώς, επιδεινούμενο περιβάλλον των σχέσεων των δύο χωρών με την Δύση και αφ’ ετέρου, από την τεταμένη κατάσταση στην Ρωσο-Ουκρανική μεθόριο, με τα Ρωσικά στρατεύματα να συγκεντρώνονται μαζικά, με καθόλου ειρηνικές προθέσεις.

Ο Ρώσος Πρόεδρος βρέθηκε στο Πεκίνο, ενώ, πολλές Δυτικές κυβερνήσεις –μεταξύ αυτών οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, Ηνωμένου βασιλείου, Αυστραλίας-, έχουν κηρύξει μποϊκοτάζ στους αγώνες, εξ αιτίας της αντιμετώπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Κινεζικό καθεστώς.

Το τοπίο σήμερα, απέχει παρασάγγας από εκείνο των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, κατά την διάρκεια των οποίων εικόνες χαράς που παρουσίαζαν ηγέτες Δυτικών χωρών –μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. George W Bush- και την Κινεζική ηγεσία να επευφημούν δίπλα-δίπλα, τις εθνικές τους ομάδες.

Σήμερα, Κρεμλίνο και Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας με τις σχέσεις τους με την Δύση τεταμένες και ευρισκόμενες σε κρίσιμο σημείο, αντιλαμβάνονται ότι η μεθοριακή τους εγγύτητα, πρέπει να μεταφρασθεί και σε πολιτική προσέγγισης και συνεργασίας των δύο ισχυρών Ασιατικών δυνάμεων.

Η δια ζώσης συνάντηση Putin- Xi Jinping, είναι η πρώτη, προσωπική συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών σε περισσότερα από δύο χρόνια, αποκτά ευνοήτως ιδιαίτερη σημασία. Να σημειωθεί ότι, ο Πρόεδρος Xi Jinping δεν έχει βρεθεί εκτός Κίνας από τον Ιανουάριο του 2020, βασιζόμενος στην «διπλωματία του νέφους», πραγματοποιώντας ομιλίες σε μεγάλες διεθνείς εκδηλώσεις και συνομιλώντας με ξένους ηγέτες μέσω βιντεοκλήσεων. Ακόμη, κανείς Δυτικός αξιωματούχος δεν επισκέφθηκε την Κίνα, καθ’ όλο το 2021, αφού η Κίνα διατήρησε κλειστά σύνορα και την πολιτική της «μηδενικού Covid».

Οι τελευταίες γνωστές κατ' ιδίαν συναντήσεις του κ. Σι, ήταν με τον βασιλιά της Καμπότζης Norodom Sihamoni στο Πεκίνο τον Νοέμβριο του 2020, ενώ, προηγουμένως, είχε συνομιλίες –και πάλι στο Πεκίνο- με τον Πακιστανό Πρόεδρο κ. Arif Alvi τον Μάρτιο του ίδιου έτους.

Πεκίνο και η Μόσχα έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους και έχουν αναβαθμίσει σημαντικά την συνεργασία τους στο εμπόριο, την τεχνολογία και τον συντονισμό των στρατιωτικών ασκήσεων, ενώ, έχουν ενταθεί οι συζητήσεις για το πώς μία ΣινοΡωσική συνεργασία, είναι ικανή να ανατρέψει μια δυτική παγκόσμια τάξη πραγμάτων που κυριαρχείται από αυτό που η Κίνα αναφέρει ως " δήθεν συμμαχίες και μικρές κλίκες».

Σε μια βιντεοκλήση με τον Πούτιν τον Δεκέμβριο, ο κ. Xi Jinping κάλεσε την Κίνα και τη Ρωσία «να ενισχύσουν τον συντονισμό και τη συνεργασία στις διεθνείς υποθέσεις» και να απορρίψουν «ηγεμονικές πράξεις και τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου».

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί το γεγονός ότι σύμφωνα με την όλη εικόνα, αλλά και απόψεις αναλυτών, το Πεκίνο διατηρεί αμφίθυμη στάση έναντι της Ουκρανικής κρίσεως, αν και η Σινική ηγεσία είδε με συμπάθεια το μήνυμα της Μόσχας προ το ΝΑΤΟ, με το οποίο η Ρωσία απαιτούσε εγγυήσεις για την μείωση της παρουσίας και της ανάμειξης της ΒορειοΑτλαντικής Συμμαχίας στα σύνορα της Ρωσίας.

Η Σινική υποστήριξη προς το αίτημα της Μόσχας κατέστη σαφώς δεδηλωμένη,  στην τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού επικεφαλής του State Department κ. Antony Blinken και του Κινέζου Υπουργού Εξωτερικών, κ. Wang, κατά την οποία ο τελευταίος ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν οι Ρωσικές ανησυχίες για την ασφάλεια της χώρας.

Ας επιτραπεί η επισήμανση ότι, Ρωσία και Κίνα έχουν μακρά ιστορική αλληλοϋποστήριξη, όταν πρόκειται για αντιπαράθεση με την Δύση, ψηφίζοντας ως κοινό μέτωπο σε σχετικά ζητήματα που τίθενται προς ψήφιση στα Ηνωμένα Έθνη. Ακριβώς αυτό, συνέβη και κατά την διενέργεια ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε., στο οποίο η Κίνα ήταν το μόνο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας που ψήφισε μαζί με τη Ρωσία για την απόρριψη της Αμερικανικής πρωτοβουλίας για μία συνεδρίαση του, προκειμένου νασυζητηθεί η συγκέντρωση ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στα ουκρανικά σύνορα.

Ακόμη, ας σημειωθεί ότι Ρωσία και Κίνα έχουν μία μεθόριο συνολικού μήκους 4.000 χλμ. και τα καθεστώτα στις δύο χώρες έχουν πολλά κοινά σημεία, έχουν ενισχύσει –όπως προανεφέρθη- τους εμπορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς τους, συνεπώς, οι παλαιότερες ευαισθησίες για ζητήματα ασφαλείας μεταξύ τους εκλείπουν και κατ’ αυτόν τον τρόπο διαγράφεται στον Ορίζοντα μία προοπτική συμμαχίας.

Βέβαια, δεν είναι ορατό –τουλάχιστον την στιγμή αυτή- η πραγματοποίηση βήματος που καταλήγει σε στρατιωτική συμμαχία, καθώς το Πεκίνο κατανοεί μεν τις Ρωσικές ευαισθησίες, πλην όμως, δεν προτίθεται να εμπλακεί σε μία αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ.

Αξίζει τέλος, να υπογραμμισθεί η στενή σχέση των δύο ηγετών, μεταξύ των οποίων ανιχνεύεται ένα στοιχείο «προσωπικής χημείας» και οι δύο ηγέτες τρέφουν εκτίμηση ο ένας για τον άλλο και προσωπική και για τα όσα έχει πετύχει να υλοποιήσει έκαστος. Άλλωστε το Κρεμλίνο, σχολίασε ως «πολύ ζεστή και εποικοδομητική και με ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» την συνάντηση των δύο ηγετών.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου κ. Dimitri Peskov, κοινοποίησε σε συνέντευξη τύπου την κοινή δήλωση των δύο πλευρών: «Κατά τις συνομιλίες, δόθηκε έμφαση στις διμερείς σχέσεις και την εμπορική και οικονομική συνεργασία.

Η Ρωσία και η Κίνα επέμειναν στη σημασία του αγωγού φυσικού αερίου Soyuz Vostok, ο οποίος προορίζεται να αντλήσει ρωσικό αέριο στην Κίνα μέσω της Μογγολίας.

Ο κ. Peskov πρόσθεσε ότι μετά το τέλος των συνομιλιών, οι δύο αρχηγοί κρατών μετέβησαν σε γεύμα εργασίας, όπου θα συζητήσουν, λεπτομερώς, για διεθνή θέματα και περιφερειακά προβλήματα».

Το μέλλον θα δείξει κατά πόσο η ειδυλλιακή προσέγγιση θα εξελιχθεί σε στρατηγική συμμαχία αυτή θα αποδώσει ουσιαστικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου, απειλώντας έτσι τα συμφέροντα της Δύσης και αλλάζοντας την γεωπολιτική στην διεθνή σκηνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: