Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Ο Νίκος Δένδιας στην Άγκυρα

Newsberg, ‎21 ‎Οκτωβρίου ‎2021

Είναι γεγονός ότι η στάση του Έλληνα ΥΠΕΞ στην συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα, έτυχε -και σε κάποιο βαθμό, δικαίως-, θερμής αποδοχής από το ελληνικό κοινό. Ακόμη και το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης επεφύλαξε θετικά σχόλια.

Όμως, πρέπει να συγκρατούμε, πάντοτε, ότι όταν τοποθετείται Έλληνας (ή και Τούρκος), αξιωματούχος, το κοινό στο οποίο απευθύνεται και από το οποίο αξιολογείται, δεν εδρεύει μόνον στην Ελλάδα (ή την Τουρκία, αντιστοίχως), αλλά, βρίσκεται σε όλη την Υδρόγειο, από την Ουάσιγκτων, μέχρι το Κρεμλίνο και από τις Βρυξέλλες μέχρι το Πεκίνο.

Συνεπώς, το ύφος και ο λόγος των κυβερνητικών ή των στελεχών τα οποία εκφράζουν θέσεις επί των εθνικών θεμάτων, οφείλουν να είναι προσεκτικοί και να αναφέρονται σε μακρό ορίζοντα.

Αν ο κ. Δένδιας σκοπούσε να συγκεντρώσει «πόντους» για την κυβέρνηση εν όψει εκλογικής αναμέτρησης ή/και να κερδίσει έδαφος σε ενδεχόμενη αναβάθμισή του ή ακόμη και να θέσει υποθήκη διαδοχής, τότε ο στόχος επετεύχθη κατά απόλυτο τρόπο.

Όμως, αν το ζητούμενο ήταν η ισχυροποίηση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας στον Ελληνοτουρκικό διάλογο, τότε μάλλον άστοχη ήταν η τακτική του. Τούτο, διότι η Ελλάς, δεν είναι μία χώρα που διαθέτει μέγεθος ανάλογο, άλλων, ισχυρών χωρών ώστε να δύναται χωρίς εξωτερική στήριξη να επιβάλλει τα «δίκαιά» της.

Αυτό, θα πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπ’ όψιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: