Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

JosephRobinette "Joe" Biden, Jr : 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών

 Newsberg, 21/1/2021

[…And the rocket's red glare, the bombs bursting in air.

Gave proof through the night that our flag was still there…]

Starspangledbanner

 Η επιδρομή των άθλιων οπαδών του πρώην Προέδρου και το επιχειρούμενο «ρεσάλτο» για την πολιτειακή εκτροπή και κατάλυση της Δημοκρατίας, δεν στάθηκε ικανή να υποστείλει την αστερόεσσα.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες σημαίες των ΗΠΑ κυμάτιζαν στον αέρα της Ουάσιγκτων και τον χειμωνιάτικο ήλιο να στέλνει ακτίνες φωτός και αισιοδοξίας, ήταν η αδιάψευστη απόδειξη ότι η Δημοκρατία είναι ανθεκτικό πολίτευμα, ότι η Δημοκρατία μπορεί να ανέχεται και εκείνους που θέλουν να την καταλύσουν, ότι η Δημοκρατία, όταν έχει ισχυρή θεσμική θωράκιση δεν ηττάται από άτακτο όχλο αθλίων. Εξέπεμπαν σαφή μηνύματα: τα κέρδη δημαγωγών και καιροσκόπων είναι προσωρινά! Ταυτοχρόνως, διεμήνυαν στον κόσμο ότι η Αμερική, παρά τα τραύματα από την διχαστική και αναξιόπιστη Προεδρεία του Trump, επιστρέφει. Ότι η Αμερική έχει την δύναμη και την ισχυρή θεσμική θωράκιση να ανακτήσει την ενότητά της και την ισχύ να αναλάβει και πάλι την θέση της στο διεθνές σύστημα, την θέση που επιβάλει ο φυσικός ρόλος της ως ηγέτιδα δύναμη του Ελευθέρου Κόσμου.

Ο γεννηθείς την 20η Νοεμβρίου 1942 ο J.R. BidenJuniorαπό χθες στις 11:49 τοπική ώρα στην Ουάσιγκτων (18:49 ώρα Ελλάδος), είναι ο 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με Αντιπρόεδρο την κ. KamalaDeviHarris, την πρώτη γυναίκα στην ιστορία που αναλαμβάνει το αξίωμα αυτό.

Από την πρώτη στιγμή της αναλήψεως των καθηκόντων του ο νέος Πρόεδρος έκανε σαφείς τις προθέσεις του. Η υπογραφή διαταγμάτων που ακυρώνουν τις ανεξήγητες πολιτικές επιλογές του προκατόχου του σηματοδοτούν την αλλαγή σελίδας και είναι απολύτως ενδεικτικές της πολιτικής την οποία έχει σχεδιάσει να ακολουθήσει ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Πριν ακόμη εγκατασταθεί στο Οβάλ Γραφείο ο νέος Πρόεδρος υπέγραψε εκτελεστικά διατάγματα με τα οποία αίρεται η απαγόρευση εισόδου πολιτών από μουσουλμανικές χώρες. Αυτό, ίσως, ανησυχήσει μερικούς, αλλά μην λησμονείται ότι στις ΗΠΑ διαβιούν εκατομμύρια οπαδών της θρησκείας αυτής και οι οποίοι είχαν βρεθεί σε θέση άμυνας από τις επιλογές Τραμπ. Συνεπώς, πρόκειται για ένα βήμα αποκατάστασης της ενότητας στην χώρα, ενώ η κατασκευή του «τείχους» στα σύνορα με το Μεξικό, το οποίο ήταν το μόνο οραματικό έργο του προκατόχου του, αποτελεί, πλέον, παρελθόν.

Ακόμη πιο σημαντικά είναι τα διατάγματα Baidenμε τα οποία οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην Συμφωνία των Παρισίωνγια την κλιματική αλλαγή, αναστέλλεται η διαδικασία αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ακόμη, επανέρχεται ο λοιμωξιολόγος κ. AnthonyFauchi στις προεδρικές συσκέψεις για την πανδημία. Επ’ αυτού ο νέος Πρόεδρος απηύθυνε «πρόσκληση 100 ημερών με μάσκα» σε όλα τα κτήρια που ελέγχονται από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, δίνοντας έτσι το στίγμα της πολιτικής του στο συγκεκριμένο θέμα.

Εξ ίσου αισιόδοξο είναι και το μήνυμα που εκπέμπεται από τον Πρόεδρο Baiden και την νέα ηγεσία του StateDepartmentπρος την Διεθνή Κοινότητα. Το μήνυμα που διετύπωσε και το βράδυ της εκλογής του:«Η Αμερική επιστρέφει και μπορείτε να βασιστείτε πάνω της».

Η χθεσινή ημέρα, σίγουρα επέτρεψε στην Ευρώπη να ανασάνει βαθιά, ενώ, στο Κρεμλίνο και την Άγκυρα η ανησυχία ήταν το συναίσθημα που επικράτησε. Ειδικώτερα η Τουρκική ηγεσία βλέποντας -όπως χαρακτηριστικά λέγεται- την «πίσω πόρτα» του Λευκού Οίκου να κλείνει, και τον νέο επικεφαλής του StateDepartment (του Αμερικανικού ΥΠΕΞ) να δηλώνει ότι «η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες», κάθε άλλο παρά αισιόδοξη και ικανοποιημένη είναι.

Οι πρώτες αυτές κινήσεις του κ. Baidenαπέσπασαν τα πολύ θετικά σχόλια εκπροσώπων επιχειρηματικών φορέων των ΗΠΑ, οι οποίοι εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι, πλέον, αίρονται οι «ασύμβατες με τις αμερικανικές αξίες» επιλογές της προηγούμενης Διοίκησης ενώ, αποκαθίσταται η «αξιοπιστία» της χώρας διεθνώς.

Ο κ. Baiden, όπως ενημέρωσε η νέα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ομογενής κ. JenPsakiθα έχει αύριο Παρασκευή τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρωθυπουργό του Καναδά κ.Justin P. J.Trudeau. Σύμφωνα με την ενημέρωση της κ. Psakioι δύο ηγέτες «ασφαλώς θα συζητήσουν για τις πολύ σημαντικές σχέσεις» των ΗΠΑ και του Καναδά καθώς και «για την απόφαση σχετικά με τον πετρελαιαγωγό Keystone XL».

Η πρώτη ημέρα της νέας ηγεσίας του Λευκού Οίκου, μόνον θετικά μηνύματα είχε. Μηνύματα, τα οποία εύγλωττα και με σαφήνεια διατύπωσε ο νέος Πρόεδρος κατά την πρώτη του δημόσια ομιλία, αμέσως, μετά την ορκωμοσία του:

«Θα πιέσουμε προς τα εμπρός με ταχύτητα, γιατί έχουμε πολλά να κάνουμε αυτόν τον χειμώνα της απειλής, αλλά έχουμε και σημαντικές δυνατότητες - πολλά να επισκευάσουμε, πολλά να αποκαταστήσουμε, πολλά να θεραπεύσουμε, πολλά να χτίσουμε και πολλά να κερδίσουμε»JoeBaiden - WashingtonD.C., 20 Ιανουαρίου 2021. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: