Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Οι Κούρδοι δεν ακυρώνουν το δημοψήφισμα-Κοινή σύσκεψη ηγεσίας PUK και DPK - Ελεύθερος Τύπος, 15 Οκτωβρίου 2017

Σήμερα, στην πόλη Ντουκάν (θερινή έδρα του αειμνήστου Προέδρου του Ιράκ κ. Ταλαμπανί), πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη των πολιτικών γραφείων των δύο κυρίων πολιτικών σχηματισμών του Κουρδικού Βορείου Ιράκ, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις και η τακτική των Κούρδων, μετά τις εξελίξεις, τις οποίες, προκαλεί το πρόσφατο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Κουρδικής περιοχής.

Προ λίγης ώρας, ο εκπρόσωπος του PUK (Πατριωτική Ένωση Κουρδιστάν) και ο Πρωθυπουργός της Αυτονόμου Κουρδικής Περιφέρειας του Β. Ιράκ κ. Νεσιρβάν Μπαρζανί, ως εκπρόσωπος του DPK (Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν) προέβησαν σε κοινή ανακοίνωση η οποία δημοσιοποιήθηκε. Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής:

1.      Οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί τάσσονται απερίφραστα υπέρ της ενότητας του Κουρδικού λαού και των πολιτικών σχημάτων, για την εξυπηρέτηση των κοινών στόχων.

2.      Εμμένουμε στην επίλυση των θεμάτων με δημιουργικό και υπεύθυνο διάλογο, δίχως προαπαιτούμενους όρους μεταξύ Ερμπίλ και Βαγδάτης.

3.      Οι Κουρδικές πολιτικές δυνάμεις είναι έτοιμες για την διεξαγωγή ουσιαστικού και δημιουργικού διαλόγου, στην βάση του αμοιβαίου συμφέροντος Ερμπίλ και Βαγδάτης, με γνώμονα το Σύνταγμα της χώρας.

4.      Οι συσκέψεις και ο διάλογος είναι προς το κοινό συμφέρον των κύριων πολιτικών δυνάμεων του Κουρδιστάν και του Ιράκ, στις οποίες όχι μόνο δικαιούνται, αλλά πρέπει να συμμετέχουν όλοι.

5.      Η διεθνής κοινότητα, είναι επιθυμητό –αν όχι επιβεβλημένο- να συμμετέχει ως παρατηρητής και να επιβλέπει τις διεργασίες.

6.      Οι οποιεσδήποτε απειλές, είτε ως αποτέλεσμα κινητικότητας στρατιωτικών δυνάμεων ή δυνάμεων ασφαλείας οποιασδήποτε προελεύσεως είτε ως φραστική διατύπωση από υπεύθυνους παράγοντες, υπονομεύουν τις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης του ζητήματος. Εφιστούμε την προσοχή του γεγονότος ότι, με βάση την Ιρακινή νομοθεσία και το Σύνταγμα της χώρας, ο Ιρακινός στρατός δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο επίλυσης εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων.

7.      Και οι δύο πλευρές (σ.σ. PUK και KDP) χαιρετίζουμε τους ήρωες Πεσμεργκά, οι οποίοι μετά την απελευθέρωση της Ράκα και την νίκη τους εναντίον του ISIS απέκτησαν ταυτότητα προστάτη των ελευθεριών του κόσμου. Είναι έτοιμοι, σε θέσεις για την υλοποίηση των στόχων και οραμάτων μας.

Να σημειωθεί ότι οι Κουρδικές δυνάμεις απελευθέρωσαν την Ράκα, την έδρα του αυτοαποκαλούμενου «χαλιφάτου» και συνεχίζουν την καταδίωξη των δυνάμεων των τρομοκρατών του ISIS στην περιοχή.

Οι εξελίξεις στο Κουρδικό αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς, ο εκπρόσωπος του Προέδρου Assad, δήλωσε στην Δαμασκό ότι η Συριακή Κυβέρνηση είναι ανοικτή να συζητήσει με τους Κούρδους την δημιουργία Συνομοσπονδίας εντός των πλαισίων του Συντάγματος της Συρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: