Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ το ISIS;-Αύξηση της δραστηριότητας των τζιχαντιστών στα Συριακά εδάφη

 Newsberg, 7/2/2022

Ένα θέμα, το οποίο προ τριών ετών, βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα έχει ξεχαστεί. Η δραστηριότητα των φανατικών του ISIS, μετά την ήττα του «Χαλιφάτου» από τις Κουρδικές δυνάμεις, είχε περιοριστεί και πολλοί στον κόσμο θεωρούν ότι η απειλή από αυτή την τρομοκρατική  οργάνωση εξαλείφθηκε, οριστικά.

Όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.  Περί τα μέσα του Ιανουαρίου, δυνάμεις του ISIS εξαπέλυσαν επίθεση και κατέλαβαν συγκρότημα φυλακών Ghweran στην πόλη Hasakah της ΒορειοΑνατολικής Συρίας.

Μία, περίπου, εβδομάδα μετά, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), με την υποστήριξη της αεροπορίας των ΗΠΑ αντεπιτέθηκαν και μετά από μία εβδομάδα σφοδρών μαχών και αεροπορικών επιδρομών, ανέκτησαν τον έλεγχο της περιοχής.

Η επιχείρηση που πραγματοποίησαν οι 100 ένοπλοι μαχητές του ISIS θεωρείται ως η πιο οργανωμένη και άρτια σχεδιασμένη, από την πτώση του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου και την απώλεια εδαφών σε Ιράκ και Συρία. Η επίθεση στο συγκρότημα των φυλακών, ευνοήτως, προκαλεί φόβους για την ανάκαμψη της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο εκπρόσωπος τύπου των SDF, κ. Siyamend Ali, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι, η επίθεση είχε συντονιστεί και προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια έξι μηνών. «Αυτή η επιχείρηση είναι μια από τις μεγαλύτερες στοχευμένες επιχειρήσεις που εκτέλεσε το Da'esh (ISIS)», είπε ο κ. Ali. «Σύμφωνα με τους συλληφθέντες που ανακρίναμε τις πρώτες στιγμές της επιχείρησης, η επιχείρηση προετοιμάστηκε και σχεδιάστηκε για έξι μήνες».

Οι μαχητές του ISIS εξαπέλυσαν την επίθεση, πυροδοτώντας τρία παγιδευμένα αυτοκίνητα προτού εισβάλουν στο συγκρότημα σε μια προσπάθεια να απελευθερώσουν χιλιάδες συντρόφους τους, πολλοί από τους οποίους συνελήφθησαν και κρατούνται μετά την ήττα, το 2019.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε την Τρίτη ότι ο συνασπισμός, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, χρησιμοποίησε θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς (ΤΟΜΠ) Bradley για να υποστηρίξει τις SDF, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, οι χερσαίες δυνάμεις των ΗΠΑ έλαβαν ενεργό μέρος στη μάχη. Τα Bradley χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας εσωτερικής και μιας εξωτερικής περιμέτρου γύρω από τις εγκαταστάσεις της φυλακής, ενώ οι SDF έκλεισαν τους μαχητές του ISIS, σύμφωνα με αξιωματούχους του αμερικανικού στρατού.

«Παρέχουμε περιορισμένη χερσαία υποστήριξη, στρατηγικά τοποθετημένη για να βοηθάμε την ασφάλεια στην περιοχή», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου, στην Ουάσιγκτων, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

Οι δυνάμεις του συνασπισμού υποστήριξαν, επίσης, την επιχείρηση με αεροπορικές επιδρομές, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης ακριβείας των μαχητών του ISIS που επιτέθηκαν σε θέσεις των SDF από την κάλυψη κοντινών κτιρίων. Κανένας στρατιωτικός των ΗΠΑ δεν τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των μαχών, δήλωσε αξιωματούχος της άμυνας, αν και οι SDF υπέστησαν κάποιες απώλειες. Από την πλευρά του ISIS οι απώλειες εκτιμάται ότι ήταν πολλαπλάσιες.

Αξιωματούχοι της Operation Inherent Resolve (OIR) -η αποστολή του Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του ISIS-, αναφέρουν ότι η πρόσφατη απόπειρα διαφυγής μελών του ISIS από τις φυλακές, «δεν θα αποτελέσει σημαντική απειλή για το Ιράκ ή την περιοχή». Πρόσθεσε ότι οι αξιολογήσεις συνεχίζονται για να διαπιστωθεί εάν το ISIS σχεδιάζει μελλοντικές επιθέσεις στο Ghweran ή σε άλλες φυλακές σε ολόκληρη τη Συρία ή το Ιράκ.

«Λόγω της σοβαρά υποβαθμισμένης ικανότητάς του, η μελλοντική επιβίωση του Daesh εξαρτάται από την ικανότητά του να πυκνώσει τις τάξεις του μέσω σχεδιασμένων προσπαθειών όπως η επίθεση στη Χασάκα», δήλωσε ο υποστράτηγος John W. Brennan, Jr., ο διοικητής του OIR Combined.

Να σημειωθεί ότι περίπου 11.000 έως 12.000 μαχητές του ISIS κρατούνται στη βόρεια Συρία σε φυλακές και στρατόπεδα κράτησης που διαχειρίζονται οι SDF.

Αν και υπάρχει φόβος ότι το ISIS θα ανακτήσει τμήματα από τα εδάφη της πρώην επικράτειάς του -η οποία, στο αποκορύφωμά της, εκτεινόταν από τα περίχωρα της Βαγδάτης έως τη δυτική Συρία και περιλάμβανε πληθυσμό περί τα 10 εκατομμύρια-, η τρομοκρατική ομάδα αποπειράται να κινητοποιήσει χιλιάδες από τους εναπομείναντες μαχητές της το τελευταίο διάστημα. χρόνια.

Το 2019, τη στιγμή που οι δυνάμεις που ανακατέλαβαν το τελευταίο προπύργιο του ISIS στη Συρία, και μόλις ένα χρόνο αφότου το Ιράκ κήρυξε την λήξη του πολέμου και την ήττα της οργάνωσης, πηγές πληροφοριών και διεθνείς παρατηρητές, είχαν επισημάνει την  αύξηση της δραστηριότητας και των επιθέσεων του ISIS στην περιοχή.

Ακόμη, αναλυτική έκθεση της Ομάδας Παρακολούθησης του ΟΗΕ, η οποία παρακολουθεί την παγκόσμια τρομοκρατική απειλή των τζιχαντιστών, προειδοποίησε το 2020 ότι, το ISIS άρχιζε να επικρατεί εκ νέου στο Ιράκ και τη Συρία. Ανέφερε ότι η ομάδα «διοργανώνει ολοένα και πιο τολμηρές επιθέσεις ανταρτών, καλεί και σχεδιάζει να απελευθερώσει μαχητές της από εγκαταστάσεις κράτησης και εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες στο περιβάλλον ασφαλείας και των δύο χωρών (Ιράκ & Συρίας)».

Τους τελευταίους μήνες, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και οι διοικητές έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι θύλακες του ISIS συνεχίζουν να πραγματοποιούν επιθέσεις. Την σοβαρότητα των εξελίξεων, έρχεται να επιβεβαιώσει ανάρτηση στο Twitter του Ιρακινού Προέδρου κ. Μπάρχαμ Σάλεχ, ο οποίος προειδοποιεί: «Σίγουρα, οι προσπάθειες αναβίωσης της τρομοκρατίας στην περιοχή δεν μπορούν να υποτιμηθούν».

Αναλυτές αναφέρουν ότι η ασπίδα της παγκόσμιας κοινωνίας, έναντι του φανατισμού και της παραφροσύνης των τζιχαντιστών, θα ενισχυθεί αποτελεσματικά με την δημιουργία Κουρδικής κρατικής οντότητας στην Συρία, κατά τα πρότυπα του Ανεξάρτητου Κουρδιστάν στο Β. Ιράκ, ενώ η ενίσχυση και υποστήριξη των Συριακών δυνάμεων ασφαλείας θα έχει επίσης σημαντικό ρόλο στην αποτροπή επανάκαμψης των τρομοκρατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: