Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Έμπειρος και ικανός διπλωματικός καριέρας ο νέος επικεφαλής στην CIA

 Newsberg, 21/10/2021

 

Τον κ. WilliamBurns, έμπειρο διπλωματικό καριέρας επέλεξε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ ως επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της γνωστής C.I.A.

Ο κ. Burns ήταν από εκείνους οι οποίοι κατηγορούσαν δημοσίως τον τέως Πρόεδρο Trump για τους χειρισμούς του στις διεθνείς υποθέσεις και διεκήρυττε με δυνατή φωνή ότι «η Αμερικανική Διπλωματία έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα στην περίοδο της Διοίκησης Trump».

Οκ. Burnsέχει πλούσιο βιογραφικό επιτυχιών στην διάρκεια της σταδιοδρομίας του στην Αμερικανική Διπλωματική Υπηρεσία και ήταν ο επικεφαλής της Αμερικανικής αντιπροσωπείας κατά την διενέργεια των συνομιλιών με την Τεχεράνη σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και από τους αρχιτέκτονες της συμφωνίας, η οποία είχε τότε επιτευχθεί, ενώ, είχε δεχθεί σφοδρή κριτική από τον Trump γιατί κατά τους ισχυρισμούς του απερχόμενου Προέδρου ήταν ήπιος στην αντιμετώπιση των Ιρανών.

Πάντως, οι κ.κ. Baidenκαι Burns δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην συνεργασία τους. Οι δύο άνδρες γνωρίζονται από παλιά, καθώς βρίσκονταν σε στενή συνεργασία από την περίοδο κατά την οποία οεκλεγείς Πρόεδρος ήταν επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και, βεβαίως, όταν κατά την διάρκεια της Προεδρείας Obama, εργάσθηκαν μαζί για την επίτευξη της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Εκτός αυτών, ενισχυτικό της καλής προοπτικής είναι το γεγονός ότι ο κ. Burnsσυνέβαλλε σημαντικά στην εξέλιξη της καριέρας του νέου Συμβούλου Ασφαλείας κ. JakeSulivan, με τον οποίο είχε, επίσης, στενή και παραγωγική συνεργασία.

Με την τοποθέτηση του κ. Burnsστην θέση αυτή, ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου εκπέμπει ένα σαφές και καθαρό μήνυμα ότι η πολιτική δεν πρόκειται να επηρεάσει την λειτουργία των ευαίσθητων αυτών, Υπηρεσιών. Είναι, άλλωστε απολύτως περιγραφική η δήλωση το πρωί της Δευτέρας (χθες), του κ. Baiden ότι: «ο κ. Μπερνς συμμερίζεται τη βαθιά μου πεποίθηση ότι οι Υπηρεσίες πληροφοριών πρέπει να μένουν μακριά από την πολιτική και ότι οι αφοσιωμένοι επαγγελματίες των υπηρεσιών πληροφοριών που εξυπηρετούν το έθνος μας αξίζουν την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό μας»[1].

Σε όσους προβάλλουν αιτιάσεις ότι ο νέος επικεφαλής της CIA δεν κατέχει ειδικές γνώσεις του αντικειμένου και ότι είναι «καταναλωτής» και όχι «παραγωγός» πληροφοριών, απαντούν οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας. Αρκετά υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη της δήλωσαν ότι «η πιο σημαντική ποιότητα σε έναν διευθυντή δεν είναι η εξειδίκευση στηνσυλλογή πληροφοριών και την επεξεργασία τους, αλλά η σχέση με τον πρόεδρο, που έχει ο κ. Μπερνς»[2].

Επί του παρόντος, ο κ. Μπερνς είναι πρόεδρος του CarnegieEndowment for International Peace, ένα μη κομματικά εντεταγμένο thinktank,το οποίο έχει έδρα στην Ουάσιγκτων και γραφεία σε πολλές σημαντικές Πρωτεύουσες όπως, Μόσχα, Βηρυτό, Βρυξέλλες, Νέο Δελχί κ.ά.

Μία νέα αισιόδοξη, λειτουργική και παραγωγική περίοδος διαφαίνεται να ξεκινά για την Αμερικανική Υπηρεσία. Είναι αυτονόητη η βαρύτητα του ρόλου μιας λειτουργικής και ικανής υπηρεσίας πληροφοριών στο διεθνές, απολύτως ανταγωνιστικό διεθνές «παιχνίδι». Συνεπώς, μία εύρωστη και αποτελεσματική υπηρεσία πληροφοριών είναι sinequanonόρος προκειμένου να ανακάμψει η Αμερικανική διπλωματία και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, προκειμένου να επανέλθει η Αμερική και πάλι στο προσκήνιο.

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι κατά την περίοδο της διοικήσεως Trump, οι αλλοπρόσαλλες παρεμβάσεις του ιδιόρρυθμου τέως Προέδρου ήταν απολύτως βλαπτικές και -δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί-, σε κάποιο βαθμό υπονομευτικές. Ο απερχόμενος Πρόεδρος είχε καταφερθεί επανειλημμένα εναντίον των στελεχών των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ και μάλιστα είχε απολύσει ικανούς αξιωματούχους χαρακτηρίζοντάς τους ως «παθητικούς» και «αφελείς» («passive» and«naive»).

Αποκορύφωμα δε αυτής, της απαξιωτικής και άκρως ελεγχόμενης αντιμετώπισης την οποία επεφύλασσε προς τις Υπηρεσίες της χώρας του υπήρξε η περίφημη oncameraδήλωσή του κατά την κοινή εμφάνισή του με τον Ρώσο Πρόεδρο στο Ελσίνκι. Τότε ο Trump, υπό την πίεση της έρευνας για την ανάμειξη της Ρωσίας στις Αμερικανικές εκλογές, είχε συμφωνήσει δημόσια με τον κ. Πούτιν στο ότι «δεν υπήρξε συνομωσία» και ότι όλο το θέμα ήταν ένα «κυνήγι μαγισσών» για να καταλήξει: «εμπιστεύομαι περισσότερο τον Πρόεδρο Πούτιν, παρά τις υπηρεσίες της χώρας μου», μία φράση η οποία προκάλεσε οργή στην Ουάσιγκτων. Στελέχη και υψηλόβαθμοι παράγοντες της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ, προερχόμενα και από το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είχαν απευθύνει πολύ βαρείς χαρακτηρισμούς για την στάση του Αμερικανού Προέδρου.

Από τους πρώτους χειρισμούς και τις επιλογές στελεχών για την νέα Αμερικανική Διοίκηση, διαφαίνεται ότι ο κ. Baiden είναι αποφασισμένος, η φράση του «America is back» να μην μείνει ως ένα εύηχο φραστικό πυροτέχνημα, αλλά να μετουσιωθεί σε πράξη


[1]«Mr. Burns shares my profound belief that intelligence must be apolitical and that the dedicated intelligence professionals serving our nation deserve our gratitude and respect».

[2]«the most important quality in a director is not expertise in intelligence, but a relationship with the president, which Mr. Burns has».

Δεν υπάρχουν σχόλια: